Tehno
StoryEditor

Finska kibernetički najsigurnija država na svijetu

09. Kolovoz 2022.

Piše: Lucija Barišić

Digitalno nomadstvo postaje sve raširenije, dok se istovremeno postavlja pitanje kibernetičke sigurnosti. Upravo to jedan je od razloga za istraživanje tvrtke Reboot Digital PR Services kojim je analizirana statistika kibernetičke sigurnosti više od 90 zemalja svijeta. Neki od elemenata cyber sigurnosti koji su analizirani u istraživanju su preuzimanje podataka, web stranice za krađu identiteta, web stranice koje sadrže zlonamjerne softvere i kompromitirana računala. Svi ti podaci korišteni su kako bi se kreirao indeks kibernetičke opasnosti.

Dvije europske države nalaze se na popisu najnesigurnijih u svijetu

U kontekstu kibernetičke sigurnosti, u Europi je najmanje sigurna Bugarska, čija je ocjena cyber opasnosti 77,6 od 100. Nakon Bugarske slijedi Rumunjska koja ima ocjenu 71,9 od 100, a za koju je zaključeno da ima velik broj stranica za krađu identiteta, kao i kompromitiranih računala.

Međutim, najveći broj kompromitiranih računala ima Srbija, koja se nalazi na šestom mjestu popisa najnesigurnijih država u kontekstu kibernetičke sigurnosti. S druge strane, Finska je kibernetički najsigurnija država u svijetu i Europi, a iza nje slijede Austrija i Norveška.

Indonezija i Cipar cijele prvo mjesto na popisu kibernetički najnesigurnijih država u svijetu, a iza njih slijede Malezija i Vijetnam. Na istom popisu, odnosno na popisu kibernetički najnesigurnijih svjetskih država nalaze se i dvije europske – Bugarska na petom mjestu i Rumunjska na desetom mjestu.

26. travanj 2024 23:55