Aktualno
StoryEditor

Manje otpremnine i ugovori na neodređeno uz kušnju smanjili nezaposlenost u Španjolskoj

27. Siječanj 2017.

Stopa nezaposlenosti u Španjolskoj spustila se krajem 2016. na najnižu razinu u proteklih sedam godina, dobrim dijelom zahvaljujući pojačanom zapošljavanja u sektoru turizma koji doživljava procvat, pokazali su najnoviji podaci tamošnjeg statističkog ureda.

Stopa nezaposlenosti u zadnjem se kvartalu prošle godine spustila na 18,6 posto, najnižu razinu od četvrtog kvartala 2009. godine, objavio je u četvrtak španjolski statistički ured INE.

U četvrtom je kvartalu 2016. godine u Španjolskoj bez posla bilo ukupno 4,24 milijuna ljudi, nasuprot rekordnih šest milijuna na vrhuncu gospodarske krize 2013. godine.

Premda španjolska stopa nezaposlenosti ostaje druga najviša u eurozoni nakon one u Grčkoj, najnovije su brojke novi dokaz da španjolsko gospodarstvo bilježi stabilan oporavak.

Ugovori na neodređeno uz kušnju

U poboljšanju tih podataka značajnu je ulogu odigrao turizam. Španjolska je u prošloj godini zabilježila rekordnih 75,3 milijuna dolazaka stranih gostiju, a te se brojke pripisuju turistima koji su izbjegavali ljetovališta u sjevernoj Africi i Turskoj zbog straha od terorizma.

Španjolsko gospodarstvo izašlo je krajem 2013. godine iz petogodišnje recesije, čije se izbijanje pripisuje pucanju mjehura u nekretninskom sektoru 2008. godine. Tih su recesijskih godina milijuni Španjolaca izgubili posao, što je rezultiralo rekordnom stopom nezaposlenosti od gotovo 27 posto u 2013. godini.

"Još ostaje puno toga za učiniti. No ustrajem na tome da smo imali pet godina pada aktivnosti, tijekom kojih je uništena desetina španjolskog BDP-a, a to nije moguće popraviti u 15 minuta", poručio je premijer Mariano Rajoy u razgovoru za radio Onda Cero.

Rajoyeva konzervativna vlada zasluge za pad broja nezaposlenih pripisuje izmjenama zakona o radu, kojima su smanjene isplate otpremnina i uvedeni ugovori za zapošljavanje na neodređeno vrijeme uz jednogodišnji probni rok.

26. travanj 2024 14:52