Aktualno
StoryEditor

Martina Dalić podnijela ostavku

14. Svibanj 2018.

Želim vas izvijestiti da smo odlučili da je potpredsjednica vlade podnijela ostavku na mjesto potpredsjednice vlade i ministrice gospodarstva, a ja sam ju prihvatio, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković na početku press konferencije koju su zajedno sazvali u ponedjeljak u Banskim dvorima.

U radu Vlade ministrica Dalić dala je svoj veliki doprinos, u području gospodarstva, nacionalnoj strategiji reformi, strategiji za uvođenje eura, a ponajviše baveći se krizom i restrukutiranjem u koncernu Agrokor, rekao je premijer te potom krenuo objašnjavati kako je cijeli proces donošenja lex Agrokora odrađen u velikoj brzini te je stoga i ostavio ‘malu sjenu‘ u dosadašnjem radu Vlade. S punom odgovornošću mogu reći da smo ovim zakonom objektivno gledajući ostvarili veliki uspjeh u interesu hrvatskog gospodarstva, naglasio je premijer te zahvalio sada već bivšoj ministrici Dalić na suradnji.

>>> Plenković: Dalić odlučila podnijeti ostavku koju sam prihvatio

- U ovom nevjerojatnom spletu okolnosti i interesa oko Agrokora odjednom ispada da sam ja postala uteg i teret predsjedniku Vlade, Vladi, HDZ-u i vladajućoj većini. Ja to nikako ne želim biti. Dobila sam zadatak spriječiti da krizom u Agrokoru Hrvatska ponovno padne u recesiju. Zadatak je proveden u djelo. Pronađeno je rješenje koje je ostvarilo sve tada postavljene zadatke, uključujući i onaj da nema troška za porezne obveznike, a očekujem da će se nagodba ostvariti u zakonskom roku te da će se izvršiti svi ciljevi i zadaci u tom procesu, kazala je Dalić.

- Očekujem i da se istraži tko je točno objavio fragmente komunikacije potpredsjednice Vlade jer to nije nimalo nevažno, ne zbog mene osobno, nego zbog institucija države. Naime, neovlašteno otkrivanje i predaja trećim osobama tuđe elektroničke pošte jest kazneno djelo po našem zakonu. Osobno nisam učinila ništa krivo, nemoralno ni nezakonito. No, percepcija je takva, a u politici je ona bitna. Stoga odstupam kako ne bih bila uteg predsjedniku Vlade, Vladi, HDZ-u.

Sigurno će biti vremena i prostora u kojem će svatko objasniti svoju ulogu u slomu Agrokora, ‘slomu specifičnog oblika dogovorne ekonomije koji je Hrvatsku dugo državo u čeličnom zagrljaju nelikvidnosti i neprihvatljive ovisnosti malih o velikom‘.

>>> Procurili novi mailovi nastali netom prije usvajanja lex Agrokora, oporba traži ostavke

Ja taj slom nisam izazvala, ali sam učinila sve da svi prođu sa što manjim posljedicama. Nisam učinila ništa pogrešno ni neprimjereno, još jednom je ponovila bivša ministrica te zahvalila predsjedniku Vlade i svim kolegama na dosadašnjoj suradnji.

Podsjetimo, u ponedjeljak ujutro Index je objavio mail Grupe Borg koji je poslan uoči izglasavanja lex Agrokora. Mail sadrži gotovo finalnu verziju tog zakona, a poslan je i na adresu Plenkovićeve savjetnice Dubravke Vlašić Pleše. Po objavi maila, u zgradi Vlade sastali su se premijer Plenković i ministrica gospodarstva Martina Dalić.

02. svibanj 2024 04:20