Aktualno
StoryEditor

Maruška Vizek objasnila razloge ukidanja Plave knjige nakon 28 godina

09. Siječanj 2019.

Kao što smo jučer pisali, Ekonomski institut u Zagrebu odlučio je kako časopis Privredna kretanja i ekonomska politika, takozvana Plava knjiga, prestaje s izlaženjem nakon gotovo 28 godina.

Iako su po objavi na stranicama Instituta krenule kritike na račun Instituta, ravnateljica Maruška Vizek objasnila je razloge prestanka izlaženja Plave knjige, a mi njenu izjavu prenosimo u cijelosti.

>>>Ekonomski institut gasi legendarnu ‘Plavu knjigu’ nakon gotovo tri desetljeća

- Znanstveno vijeće i Upravno vijeće Ekonomskog instituta Zagreb donijeli su na moj prijedlog odluku o gašenju ovog časopisa, što znači da su sva relevantna tijela Instituta sudjelovala u donošenju ove odluke. Odluci je prethodila i istovjetna preporuka o ukidanju časopisa od strane reakreditacijskog povjerenstva koje je u ime našeg osnivača Ministarstva znanosti i obrazovanja i Agencije za znanost i visoko obrazovanje ocjenjivalo rad Instituta. Valja napomenuti da je Ekonomski institut, Zagreb do sada izdavao dva znanstvena časopisa, Croatian Economic Survey i Privredna kretanja i ekonomska politika, oba zahvaljujući financiranju Ministarstva znanosti i obrazovanja, odnosno poreznih obveznika. Reakreditacijsko povjerenstvo je konstatiralo, a uprava Instituta se s tim slaže da iz perspektive malog znanstvenog instituta koji broji svega 30 znanstvenika, a rekla bih i iz perspektive poreznih obveznika, izdavanja dva znanstvena časopisa nije opravdano, zbog čega smo se odlučili svoje snage usmjeriti u onaj časopis za kojeg smatramo da ima više šanse za ostvarivanje međunarodne vidljivosti i istinske znanstvene izvrsnosti, a to je Croatian Economic Survey – zaključila je ravnateljica Ekonomskog instituta u Zagrebu Maruška Vizek.

04. svibanj 2024 09:09