Aktualno
StoryEditor

MBA Energy management: Deset godina jedinstvene izvrsnosti za energetski sektor

14. Svibanj 2019.

Prije deset godina vodeći energetski stručnjaci osmislili su MBA program Energy Management poslovnog sveučilišta WU Executive Academy kao prvi takvog tipa u svijetu. Ovaj program označio je početak uspješne austrijske priče s globalnim dosegom. Program je od tada pružio studentima s pet kontinenta pregršt mogućnosti za interakciju s renomiranim istraživačima i uglednim gostujućim govornicima.

Povodom ove posebne godišnjice, akademski direktor prof. Jonas Puck objašnjava zašto još uvijek ne postoji niti jedan sličan program u svijetu kao MBA Program energetskog menadžmenta, ali i zašto program studentima pruža više nego ikad kada je riječ o MBA iskustvu.

Prije deset godina već su postojali jasni znakovi nadolazećeg trenda u energetskom sektoru: javna rasprava se u više navrata fokusirala na energetsku tranziciju, a ekonomski i politički dionici sve su više okretali svoju pozornost prema obnovljivim izvorima energije. Danas globalni energetski sektor još uvijek prolazi kroz korjenite promjene. Od dionika i profesionalnog menadžmenta se traži da iznađu inovativna rješenja i strategije za njihove poslovne modele. Rastuća liberalizacija energetskih tržišta, učinci klimatskih promjena te ukidanje nuklearne energije u nekim zemljama stvaraju složene izazove upravljanja.

Jedinstvenost: učenje s i od vrhunskih stručnjaka iz energetskog sektora

Trenutno je diljem svijeta vrlo mali broj programa posvećen liderstvu i upravljanju u energetskom sektoru. Poslovno sveučilište WU Executive Academy već je prije 10 godina sa svojim programom MBA Energy Mnagament uvidjelo potrebu pružanja temeljitog i praktičnog znanja, potkovanog istraživanjima menadžera iz energetskog sektora. Od tog vremena program je okupio dionike i glavne rukovoditelje iz energetske industrije na pet kontinenata s ciljem da ih učini spremnima za budućnost energetskog poslovanja opremivši ih inovativnim pristupima liderstvu i temeljitim razumijevanjem naftnog, plinskog, nuklearnog i sektora obnovljive energije.

To se postiže tako što se studentima omogućava učenje iz iskustava globalnih igrača iz područja energetike, odnosno interakcijom s renomiranim vrhunskim menadžerima i savjetnicima iz industrije. „Niti jedan drugi MBA program na svijetu ne uključuje toliko međunarodnih stručnjaka predavača, savjetnika i gostujućih predavača” izjavio je prof. Jonas Puck, akademski direktor programa MBA Energy Management i voditelj WU bečkog Instituta za međunarodno poslovanje.

Kurikulum razvili globalni energetski stručnjaci

Kurikulum MBA programa Energy Management razvijen je u suradnji s uglednim organizacijama: UNIDO (Organizacija Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj), Partnerstvo za obnovljivu energiju i energetsku efikasnost (REEEP), Kuwait Foundation for the Advancement of Sciences, predstavnicima OPEC-a (Organizacija zemalja izvoznica nafte), Energy Intelligence (pružatelj informacija u energetskom sektoru) i Siemens grupacije. Neki od stručnjaka još uvijek su aktivni u savjetodavnom odboru programa uključujući Marianne Osterkorn (bivša generalna direktorica REEEP-a), Heinz Leuenberger (UNIDO), Ivan Sandrea (bivši CEO Sierra Oil & Gas), Adnan Shihab-Eldin (bivši glavni tajnik OPEC) i Bernhard Bauer (Viši direktor Siemensa).

Holistički prijenos praktično relevantnog znanja

Prvotno se MBA program Energy Management fokusirao na tradicionalne izvore energije, ali tri godine od postavljanja Jonasa Pucka na mjesto akademskog ravnatelja, fokus se prebacio na obnovljive izvore.

- Cilj našeg MBA programa je pomoći sudionicima u razvijanju holističkog shvaćanja globalnog i lokalnog energetskog tržišta. Ovo se jasno očituje u činjenici kako poseban naglasak stavljamo na najvažnije probleme i ključna trenutna događanja iz područja energetike - izjavio je Jonas Puck. Čak i male promjene u sektorima tržišta mogu imati globalni utjecaj. Prema mišljenju stručnjaka, fluktuacije cijena nafte i plina utječu na potražnju, a time i na cijene obnovljivih izvora energije. - Predmetna ekspertiza u području obnovljivih izvora energije postaje sve važnija. Ipak, u sljedećih 20 godina još će uvijek biti potrebe za fosilnim gorivima zbog čega se moramo pobrinuti da iznjedrimo dobro obučene stručnjake - nastavlja prof. Puck.

Fakultetsko osoblje programa, koji predaju na engleskom, sastoji se između ostalog od renomiranih stručnjaka kao što je Bassam Fatouh, Direktor Oxfordskog Instituta za energetske studije, uglednih stručnjaka s institucija kao što su WU Vienna, Columbia University, INSEAD i Arizona State University, kao i od globalnih konzultantskih kuća kao što su Arthur D. Little, Boston Consulting Group, McKinsey i EY. Partneri suradnici u povijesti programa uključuju naftnu kompaniju OMV, koja je svojim zaposlenicima s velikim potencijalom omogućila pohađanje programa MBA Energy Management.

Studentsko tijelo čini spoj iskusnih top-menadžera, rukovoditelja i specijalista energetskog sektora. Tijekom godina nastava je postala sve više međunarodna i raznolika. „Ovih dana studenti iz svih dijelova svijeta pohađaju naš program. Dolaze iz zemalja kao što su Rusija, Brazil, Kanada, Kuvajt, Nigerija, Njemačka i Austrija” govori Jonas Puck. Bogatstvo raznolikog profesionalnog iskustva koji donose u MBA program Energy Management vrlo je pogodno za grupno učenje. Inženjeri, geofizičari, financijski i IT stručnjaci zajedničkim snagama razvijaju praktična rješenja problema vezanih za posao.

Menadžment i etika

Specijalizirani moduli programa MBA Energy Management vjerojatno su jedini takve vrste u cijelom svijetu. U Beču studenti razvijaju temeljito shvaćanje trendova na području globalne energetike i obnovljivih izvora. Detaljno se upoznaju s tržišnim strukturama te pregledima, analizama i vrijednosnim lancima. Tijekom uvodnih modula programa polaznici stječu osnovne vještine menadžmenta i liderstva pohađajući nastavu kao što je “Upravljanje organizacijom” i “Upravljanje ljudima” te tečajeve “Menadžerska ekonomija” ili “Analiza konkurencije i strategija” koja im pomaže poboljšati njihove poslovno-menadžerske vještine. Modul “Etika i korporativno odgovorno ponašanje” omogućuje studentima bolje suočavanje s moralnim pitanjima, održivosti i društvenom odgovornošću. Povrh toga, imaju pregršt prilika za stjecanje bogatog praktičnog znanja iz kontrolinga, marketinga i globalnih tržišta.

Istaknuto: međunarodni specijalistički staž

Završni moduli MBA programa Energy Management koji se fokusiraju na teme s američkog tržišta, trgovine i strategije, odvijaju se u SAD-u tijekom međunarodnog dijela programa. Nastavu koja se odvija na poznatom Sveučilištu Rice u Houstonu, zatim Sveučilištu Kalifornija u Berkleyu te u Silicijskoj dolini održavaju ugledni istraživači i menadžeri.

Na taj način studentima je omogućen pristup stručnjacima i donositeljima odluka iz SAD-a te im se omogućuje povezivanje s međunarodnom energetskom zajednicom. Gosti predavači su zvijezde energetskog sektora: poput bivšeg savjetnika za energetiku Georgea Busha starijeg, Jamesa Hacketta, bivšeg izvršnog direktora tvrtke Anadarko, kompanije za istraživanje nafte te Jorgea Montepequea, izumitelja modernog sustava za određivanje svjetske cijene nafte bili su gostujući predavači tijekom povijesti MBA programa Energy Management. Boravak također uključuje posjete kompanijama u kojima studenti mogu dobiti informacije iz prve ruke, poput korporacije za plin i naftu Hailliburton, zelene kompanije Emeter te inovativne softverske kompanije kao što je Bidgely u Silicijskoj dolini.

Stručno predavanje na plaži

Što je bio osobni vrhunac za Jonasa Pucka? - Bilo je tu mnogo trenutaka, predavanje stručnjaka na plaži Ipanema s pogledom na more. Ili na primjer, svečani ručak s astronautima iz NASA-e ili upoznavanje s Jamesom Hackettom ili uvodno predstavljanje bivšeg izvršnog direktora OMV-a Gerharda Roissa, odgovara Puck. Kao i kada je Tim Duncan, izvršni direktor naftne i plinske korporacije Talos Energy, spontano upotpunio mjesto gosta predavača i proveo dva sata razgovarajući s našim studentima o izazovima s kojima se susreću izvršni direktori.” MBA Energy Management također je bio katalizator za projekte poput E-FIX (Energy financing mix project), projekta za financiranje projekata energetske održivosti, koji je subvencira EU kao dio svog HORIZON 2020 programa (energyfinancing.eu).

Umrežavanje s dalekosežnim učincima

Ono što polaznici programa smatraju najvećom vrijednošću svoje obuke, uz sveobuhvatno stjecanje znanja je činjenica je da imaju puno bolje razumijevanje kompleksnosti energetske tranzicije kao što akademski direktor Jonas Puck objašnjava: Na kraju programa mnogi mi student kažu da zahvaljujući MBA programu Energy Management imaju puno bolje razumijevanje široke slike energetskog sektora i srodnih područja. Mogu bolje razmisliti o trenutnim problemima na sveobuhvatan i rješenju usmjeren način. Štoviše, tijekom programa sudionici usko surađuju sa svojima kolegama iz energetskog sektora i drugih područja, što im omogućuje širenje svojih međunarodnih mreža. To ponovno dovodi do vrijednih poslovnih kontakata zajedno s bogatom izmjenom informacija, a mnogi diplomanti imaju koristi kroz nove prilike za zapošljavanje.

Činjenice o programu MBA Energy Management

Ovaj jedinstveni MBA program osmišljen je za izvršitelje na pozicijama srednjeg i top menadžmenta u energetskim kompanijama ili u sektoru energetskog upravljanja, stručnjake u međunarodnim organizacijama kao što su OPEC, IAEA ili OECD, analitičarima i istraživačima financijskih institucija kao i tehnološkim stručnjacima koji teže radu na menadžerskim pozicijama. Kao dio portfolija WU Executive Academy, MBA Energy Management drži tri međunarodno priznate akreditacije: AACSB (Association to Advance Collegiate Schools of Business), EQUIS (European Quality Improvement System) i AMBA (Association of MBAs).

Program MBA Energy Management ponovno započinje u listopadu 2019. Nastava će se dijelom održavati u Beču u WU Executive Academy, a dijelom u SAD-u na Sveučilištu Rice, Sveučilištu Kalifornija te u Silicijskoj dolini.

Više informacija o programu - https://executiveacademy.at/en/programs/mba/professional-mba/energy-management/.

11. svibanj 2024 05:02