Aktualno
StoryEditor

Mercedes X: Stiže prvi pick up u povijesti kompanije

30. Srpanj 2017.

https://www.youtube.com/watch?v=_00I5RfvAGw

Prvi Mercedesov pick up u povijesti, X klasa, dobio je konačan izgled nakon niza prototipa. Nema sumnje da je na prvi pogled riječ o Mercedesu, a to se vidi prema prednjoj maski kao i obliku prednjih svjetala. Straga je X klasa ipak nešto sasvim novo jer Mercedes dosad nije imao ništa slično u svojem programu. Njemačka marka ne skriva da je X klasa plod bliske suradnje između Mercedesa i grupacije Renault-Nissan. U ovom slučaju kao osnovica je poslužio dobro poznati Nissanov pick up Navara, koji bilježi dobre prodajne rezultate i u Hrvatskoj.

Ponuda motora

Da je riječ o Mercedesu vidi se već prema prednjoj maski kao i obliku prednjih svjetala. Straga je X klasa ipak nešto sasvim novo.

Unutrašnjost je ipak dosta izmijenjena, pa se tako ističe multimedijalni ekran koji je tipičan i za većinu ostalih Mercedesovih modela. Tu je i online opcija Command za pretraživanje funkcija vozila. Poznati su napokon i motori koji će pokretati novu X klasu. U početku će to biti isti 2,3-litarski četverocilindraš koji se nalazi u Navari. Riječ je o jednom od najvećih četverocilindraša uopće u proizvodnji, a već dugi niz godina dokazao se upravo na Nissanovim terenskim i pick up vozilima. U slabijoj izvedbi X220d motor razvija 163 konja, a u jačoj izvedbi X250d 190 konja. Performanse vozila ovise o konfiguraciji, odnosno o dva ključna čimbenika, a to su ima li X klasa pogon na sve kotače 4Matic ili samo na stražnje kotače te je li riječ o automatskom mjenjaču sa sedam ili pak ručnom sa šest brzina. Uglavnom, možemo reći da verzija X220 s pogonom 4Matic razvija najveću brzinu od 170 km/h i do 100 km/h ubrzava za 12,9 sekundi, a model X250 4Matic s automatskim mjenjačem razvija najveću brzinu od 179 km/h i ima ubrzanje od 11,4 sekunde do stotke.

https://www.youtube.com/watch?v=HcSGrNgkRKw

Počele predbilježbe

Mercedes je odmah najavio i da će uskoro ponuditi i svoj šestocilindrični motor, koji bi trebao razvijati 258 konja. Za pojedina svjetska tržišta u ponudi će biti i takva izvedba koja razvija 165 konja. Cijena u Hrvatskoj još nije definirana, ali za sada su poznate dvije činjenice, prva da u Njemačkoj početna cijena za X klasu s davanjima iznosi 37.000 eura, što znači da na tu cijenu treba dodati trošarinu i veći PDV za naše tržište. Druga je činjenica da se već sada primaju predbilježbe za naše kupce, kako bi čim ranije dobili svoje vozilo.

26. travanj 2024 18:16