25. srpanj 2018.

Ministar Ćorić u Karlovcu otvorio treću fazu izgradnje nasipa Kupe

Investicijom Hrvatskih voda od 3,5 milijuna kuna danas je nastavljena treća etapa izgradnje lijevoobalnog nasipa Kupe uzvodno od Karlovca do Brodaraca. Riječ je o dva kilometra dugoj dionici, koja će se nastavkom na dosad izgrađeni betonski zid do naselja Kaštel nastaviti u formi zemljanog nasipa različitih kota, od metar u prosjeku do tri na najvišem dijelu, do naselja Donjeg Pokuplja.

Izgradnja sustava obrane od poplava Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije, kazao je Đuroković, stajat će oko 900 milijuna kuna, od čega se 670 milijuna kuna odnosi na Karlovačku županiju, a čak 85 posto tih troškova može se, dodao je Đuroković, sufinancirati iz EU-fondova.

No, za to nema mnogo vremena, s obzirom da Hrvatska mora ta sredstva iz EU-fondova iskoristiti do kraja 2023. godine, pa je u tom kontekstu danas Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić najavio donošenje  „Zakona o hitnoj obrani od poplava uz sliv rijeke Kupe“, te kazao da prijedlog o tome ide prema Vladi i Saboru odmah najesen.

>>>Uz investicije od oko 670 milijuna kuna Karlovac bi do kraja 2023. trebao biti siguran od poplava

- To je pitanje, s obzirom da obuhvaća zaštitu Karlovačke, Sisačko-moslavačke i dijela Zagrebačke županije i štetu nastalu poplavama, naglasio je ministar Ćorić, priroritetno u konceptu obrane od poplava na razini Hrvatske.

- U ovom području imamo 15 tisuća katastarskih čestica i nekretnina koje se mora izvlastiti i riješiti imovinsko–pravne odnose da bi se projekt razvijao planiranom dinamikom. To je nama u Ministarstvu bio alarm da pristupimo iznalaženju hitnog rješenja ove problematike, a kako bismo istovremeno što prije stanovništvo uz Kupu zaštitili od poplava, kazao je Ćorić.

Ćorić tvrti da će taj zakon omogućiti znatno ubrzanje svih administrativno-birokratskih procedura do ishođenja građevinskih dozvola, da se građevinskoj operativi nakon provedenih natječaja omogući promptno djelovanje na terenu, kako bi se iskoristila sredstva EU-fondova koje za tu namjenu stoje Hrvatskoj na raspolaganju do 2023. godine.

>>>Država ponižava žrtve požara i poplava

U završnoj fazi, kazao je Đuroković, nasip će se spojiti s ušćem rijeke Kupe i oteretnog kanala Kupa-Kupa, koji će tek produbljenjem svog spoja s Kupom ući u punu funkciju. Naime, taj 22 kilometra dug kanal tek će tada imati svoju funkciju odvođenja vodnog vala u retenciju Kupčina, za koju će se morati osigurati kapacitet, kazao je glavni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, od najmanje 120 milijuna kubnih metara.

Na novinarsko pitanje hoće li se povodom takvog „hitnog“ Zakona možda pojaviti razni pravni „repovi“, pa i pitanje ispitivanja ustavnosti takvog zakona kojim se prvo u posjed puste strojevi, a onda se ide na legalizaciju postupka izvlaštenja, župan Damir Jelić kazao je da ne vidi razloga da takav Zakon ne bi prošao, jer, kazao je, „ako je prošao u Gunji, zašto ne bi prošao i u Karlovcu“.