Aktualno
StoryEditor

Ministar Davor Božinović najavio smanjenje troškova administracije, ali i veći proračun MUP-a

15. Siječanj 2019.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potpisao je 22 ugovora s domaćim tvrtkama ukupne vrijednosti 135 milijuna kuna, od čega je 11 ugovora za nabavu raznih dijelova policijske odore i opreme, ugovor o nabavi uređaja za mjerenje brzine te deset ugovora o razminiranju.

Na svečanosti potpisivanja u prisustvu medija ministar Božinović je rekao da su dva glavna cilja ovih projekata osposobljavanje i opremanje policije te pomoć hrvatskom gospodarstvu. Napomenuo je da je MUP sa svojih 26 tisuća zaposlenih najveći državni sustav u Hrvatskoj s najvećim brojem upita građana i novinara, što govori o njegovoj važnosti te da je opremljenost i osposobljenost policije vrlo važna zadaća.

- MUP je lani transparentno predstavio financijski plan i to nastavljamo ove godine. Rekao sam još na početku svog mandata da pitanje opremanja policije ne smije biti problem. S potpisivanjem današnjih ugovora to i potvrđujemo, kao i s drugim ugovorima, primjerice deset ugovora o razminiranju – rekao je Božinović.

[caption id="attachment_372652" align="aligncenter" width="750"] Cvjetko Obradović i Davor Božinović; Foto: Dražen Lapić/Lider[/caption]

Proračun MUP-a u prošloj godini bio je 4,7 milijardi kuna, od čega se za troškove administracije potrošilo 70 posto novca. No ministar je najavio za ovu godinu veći proračun u iznosu pod 5,35 milijardi kuna, s tim da će se troškovi administracije smanjiti na 68 posto ukupnog proračuna. Za EU projekte predviđeno je 432,2 milijuna kuna (osam posto proračuna), a k tome će i iz EU fondova biti odobreno 157 milijuna eura (1,18 milijardi kuna) za projekte vanjske granice, azila, razminiranja, civilne zaštite i nabave vatrogasnih vozila. Dio tog novca bit će utrošen u postupcima javne nabave, a ukupno predviđena sredstva javne nabave su 1,5 milijardi kuna, s tim da će se, kako je navedeno, u ovoj godini ugovoriti i nabave u iznosu od 750 milijuna kuna čija će realizacija uslijediti tijekom druge polovice 2019. do 2021.

Pomoćnik ministra Cvjetko Obradović predstavio je MUP-ove lanjske projekte napomenuvši da su svi u potpunosti realizirani. Među najveće investicije ubrajaju se nabava policijske odore (73,8 milijuna kuna), energetska obnova kompleksa Policijske akademije (62,3 milijuna kuna), projekt informatizacije (59,6 milijuna kuna) te nabava opreme za javni red i mir 25,8 milijuna kuna.

26. travanj 2024 20:44