Aktualno
StoryEditor

Ministrica Gabrijela Žalac potpisala ugovore o dodjeli 187 bespovratnih milijuna kuna

16. Srpanj 2018.

U okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020.“ ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac potpisala je danas na imanju Mladena i Gordane Kovačević u Rastokama ugovore ukupne vrijednosti 187 milijuna kuna sa 16 korisnika iz raznih krajeva Hrvatske. Ukupna vrijednost tih 16 odobrenih projekata je 230 milijuna kuna, ugovoreni udio bespovratnih sredstava iz spomenutog EU-fonda iznosi 81 posto, a 13 projekata odnosi se na zaštitu okoliša, jedan će pokrivati razvoj e-usluga, dok se dvama projektima sufinanciraju projekti integriranih teritorijalnih ulaganja urbanih aglomeracija Rijeke i Zadra.

Na krilima uspjeha hrvatske nogometne reprezentacije, ministrica je u sklopu panegirika na svoj i rad svog ministarstva, pa tako i cijele Vlade,  kazala kako je za njena mandata tijekom 2017. i do početka srpnja 2018. godine objavljeno 218 natječaja kojima je potencijalnim korisnicima stavljeno na raspolaganje 4,5 milijardi eura iz europskih ESI fondova, čime se ukupni ugovoreni iznos po natječajima za ESI fondove popeo na 7,3 milijardi eura, što je 68 posto ukupne alokacije predviđene za Hrvatsku u razdoblju od 2014. do 2020. godine.

>>>Tri milijarde kuna za mjere zapošljavanja i zadržavanja mladih

Sa zatečenih 984 milijuna eura vrijednih ugovorenih projekata potkraj listopada 2016. godine, kazala je ministrica Žalac, do danas je aktivnošću njenog Ministarstva ugovorenost projekata porasla na 5,03 milijardi eura, odnosno za 411 posto, a ovjerenost i isplaćenost ostvarenih projekata je u tom razdoblju narasla sa dotadašnjih 291 milijuna eura na sadašnjih 1,36 milijardi eura, uz stopu porasta od 368 posto.

Najveći pojedinačni iznos iz današnje serije potpisanih ugovora dobio je Grad Rijeka, čiji gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da se radi o novoj mjeri EU-a kojom ona prepoznaje gradove kao nositelje razvoja čitave aglomeracije koji tim gradovima prirodno i interesno gravitiraju.

>>>Potpisano sedam ugovora iz EU fondova u vrijednosti 182 milijuna kuna

- Ovih 68 milijuna kuna što smo danas ugovorili s Ministarstvom odnosi se na uređenje napuštenog industrijskog kompleksa „Rikard Benčić“ u Rijeci. U njemu će se urediti niz objekata koji će biti vezani uz kulturne aktivnosti, prvenstveno u sklopu projekta Rijeke kao europske prijestolnice kulture, a taj će kompleks imati dugoročno dodatnu vrijednost u edukacijskom i kulturnom značaju Rijeke, a tome treba dodati i Benčićev potencijal u razvoj turističke ponude Rijeke. Ovih 68 milijuna bespovratnih kuna je tek dio revitalizacije kompleksa „Benčić“, pošto smo već jedan dio, a radi se o 70-ak milijuna za „Benčić“ i restauraciju Titovog broda „Galeba“, dobili iz drugih izvora, također iz EU-fondova, kazao je Obersnel, dodavši da će barem još toliko sredstava morati sam namaknuti, želi li spremno preuzeti mandat europske kulturne prijestolnice 2020. godine.

>>>Fondovi EU osigurali 303 milijuna bespovratnih eura za održiv razvoj gradova

Domaćin ovog potpisivanja ugovora s Ministarstvom, Grad Slunj, dobit će 19,1 milijun kuna za uređenje triju projekata vezanih za razvoj jedinstvenog kompleksa Rastoka na sutoku rijeka Slunjčice i Korane, a 17 milijuna kuna dobiva i „Baraćeve špilje“, Javna ustanova općine Rakovica za svoj projekt „Kuće špilje“ u sklopu promicanja održivog razvoja Značajnog krajobraza Baraćevih špilja.

28. travanj 2024 04:40