Aktualno
StoryEditor

Miodrag Šajatović: Ericssonova škola lobiranja - kako političara pridobiti za 5G tehnologiju

22. Ožujak 2018.
Piše:
lider.media

Za sve one iz biznisa (a i šire) koji bi da im država u nečemu pomogne ovotjedno predstavljanje, kako je pisalo u pozivu na događaj, ‘proširenja aktivnosti Ericssona Nikole Tesle u području istraživanja i razvoja te predstavljanje novih tehnologija u Hrvatskoj‘ školski je primjer kako bi se to trebalo raditi.

Recept je jednostavan: objasni ideju krajnje jednostavno, ponudi je političaru na vrijeme i ne zaboravi da se političari, čak i kad razmišljaju strateški dugoročno i premda to neće priznati, prije svega brinu za maksimiranje glasova na sljedećim izborima.

>>>Gordana Kovačević: Predlažem premijeru da 5G tehnologiju proglasi strateškim projektom

Gordana Kovačević je premijeru Plenkoviću ideju sažela u jednu jedinu rečenicu: ‘Predlažem da se 5G tehnologija proglasi strateškom.‘ S obzirom na to da bi se rezultati vidjeli tek za pet-šest godina, ponuđen je i ‘quick win‘ – u Osijeku Ericsson otvara istraživački centar. U paketu ideja odmah dobije na težini...

Dakle, u Ericssonu se pripremaju za petu generaciju mobilnih mreža (5G). Vremena još ima jer se šira upotreba u Europi očekuje iza 2020. A do 2025. novom tehnologijom koja radi u mikrovalnom području bit će umreženo milijardu uređaja. Mnogi koji za nešto svoje lobiraju kod političara na vlasti misle da ovi sve znaju o svemu. Međutim, u svakodnevnom hrvanju s osiguravanjem funkcioniranja vladajuće koalicije i opstanka unutar vlastite stranke ne bi bilo čudno da je premijer Plenković ovom prilikom prvi put pozorno slušao o 5G mreži.

>>>Miodrag Šajatović: Povjerenik za razvoj trebao bi biti važniji od povjerenika za Agrokor

Nakon davanja osnovnih informacija na skupu u zagrebačkom sjedištu Ericssona prisutnima – među kojima su bili premijer Plenković i četvero njegovih ministara – praktično je pokazano što za robotiku ili autonomna vozila znači dramatično ubrzanje latencije (pojednostavnjeno: brzina komuniciranja sa serverom). Zatim je u jednoj rečenici Gordana Kovačević, predsjednica Uprave ENT-a, iznijela prijedlog: ‘Predlažem premijeru da 5G tehnologiju proglasi strateškim projektom u Hrvatskoj i da se u tu tehnologiju dodatno investira.‘

Važan je tajming!

Dakle, premijeru, koji je na čelu tijela koje i inače, prema zahtjevu iz Bruxellesa, mora osmisliti razvoj Hrvatske do 2030. servirana je ideja ‘just in time‘.

I sad je još preostao ključni, ‘tajni sastojak‘ recepta zbog kojega će političar zadržati koncentraciju na vašoj inicijativi i nakon što skup završi. Ulaganja u 5G tehnologiju mogla bi se početi pokazivati korisnima tek nakon 2020. Dakle nakon mandata ove vlade. Što znači da trošenje novca i eneregije neće dati iskoristive rezultate u sljedećoj izbornoj kampanji. Ali ako je u paketu i Ericssonova odluka o brzom osnivanju razvojno-istraživačkog centra, pazite sad – u Osijeku, dakle u srcu problematične Slavonije, e, onda to već daje težinu i za maksimiranje glasova na prvim sljedećim izborima.

>>>Miodrag Šajatović: Neće Hrvatska ostati bez ljudi. Riješit će to KP Kine

Pri čemu to ne smije biti, a u ovom slučaju i nije neki ‘lažnjak‘. Ekipa iz hrvatskog dijela Ericssona preuzela je unutar grupe dosta velik rizik. Jer treba u kadrovski devastiranoj Slavoniji naći dvjestotinjak stručnjaka. Neke će trebati nagovoriti da se iz Zagreba vrate u Slavoniju. Ali takav je rizik pretpostavka da te vlast ozbiljnije shvati i pomogne.

Nestabilne vlade u Hrvatskoj nemaju snagu provoditi ‘bolne reforme‘. Zato se treba orijentirati na reforme koje ne bole. Uskakanje u petu generaciju mobilne tehnologije primjer je kako motivirati društvo.

Reforma koja nije bolna

Zauzimanje za to da se 5G tehnologija proglasi strateškim projektom u Hrvatskoj primjer je reformi kakve nam trebaju. Sve one reforme ‘posvuduše‘ koje su nam drugi smislili, a ovdašnje ih političke, pa i znanstvene vrhuške, papagajski ponavljaju, neće biti ostvarene. Čak i da se dijelovi realiziraju, njihov utjecaj na povećanje potencijalnog rasta BDP-a krajnje je upitan.

Naime, s tim klasičnim reformama i ove se godine ponavlja odavno viđeni slijed. Europska komisija dodijelila je Hrvatskoj packe za neprovođenje reformi. Javnost je dva dana kritizirala Vladu. Vlada je održala sastanak i premijer je naredio ministrima da ‘ubrzaju reforme‘.

>>>Miodrag Šajatović: Plenković, Bernardić i Petrov u potrazi za ‘svetim gralom’

Mudriji ministri kimnuli su glavom i nastavili sporovozno, a nadobudniji su krenuli u realizaciju. Pa je sada ministar rada Pavić najmanje omiljen jer radi na mirovinskoj reformi i kasnijem odlasku u mirovinu. Kao i obično, dio javnosti koji će biti pogođen (oni koji će nakon 2033. u mirovinu sa 67, a ne 65 godina) buni se. A ostali mudro šute. Jučer su kritizirali Vladu jer ne provodi reforme, ali danas kad zapisano netko počne realizirati, nema ni glasa podrške.

Svi traže reforme, ali uz uvjet da se njima ništa ne dogodi. Nema te političke snage na političkoj sceni koja ima snagu provesti neku od ‘bolnih reformi‘. Zato treba biti pragmatičan i okrenuti se reformama koje ‘ne bole‘.

Ubrzano stvaranje uvjeta za primjenu pete generacije mobilnih mreža primjer je, nazovimo to, pozitivne reforme. One koja će povećavati kolač BDP-a pa će biti više za dijeljenje.

26. travanj 2024 23:43