Aktualno
StoryEditor

Miodrag Šajatović: Knjiga Martine Dalić o Agrokoru – rukavica je bačena

31. Listopad 2018.

Kad je u izdanjima Hanza medije počelo oglašavanje knjige Martine Dalić ‘Agrokor: Slom ortačkog kapitalizma‘, autor ovih kolumni dodatno se zainteresirao za sadržaj u ponedjeljak predstavljenog izdanja. Naslovnica knjige u pozadini glavnog naslova sadržava popis onih koji su u njoj spomenuti. Kad ono, nakon Ive Stiera, a prije Branka Šavorića – ime Miodraga Šajatovića. Lako je kad napišeš knjigu pa je tvoje ime na naslovnici. Ali kad si na naslovnici tuđe knjige, postaje, blago rečeno, zanimljivo.

>>>Dalić: U rješavanju krize u Agrokoru nije bilo urote i korupcije

Bivša potpredsjednica Vlade, koja je na kraju morala dati ostavku, knjigom ‘Agrokor: Slom ortačkog kapitalizma‘ stavlja neistomišljenike u izazovnu situaciju. Tko je kriv, a tko je prav, trebat će dokazivati u istom formatu. Dakle, knjigom na knjigu

Ajde, nisam loše prošao. S autoricom knjige bar dvadeset godina vodim rasprave o odnosu između države i tržišta pa je bio red da citira jednu od ‘Ekonomalija‘ s početka 2017. Kad se Vlada još nije s ‘lex Agrokor‘ uključila u sprečavanje bankrota i domino-efekt posrnule kompanije. Odlomak glasi:

‘U medijima se Vladi sve više zamjera da ništa ne čini za rješavanje narastajućih problema. Miodrag Šajatović, urednik poslovnog tjednika Lider, poučava da se stvari ne smiju prepustiti tržištu: ‘Ispada da je Vladina taktika da se ‘ne bi štela mešat’. Treba priznati da je potpredsjednica Dalić takvim pristupom vjerna svojim dugogodišnjim stajalištima i na njih ima pravo. Nažalost, svijet ne funkcionira prema načelima zamišljenog slobodnog tržišta u kojem vlade određuju pravila igre i to je sve. (…) Nastavi li aktualna vlada odbijati ozbiljnije se umiješati u igru velikih igrača oko Agrokora, mnogi će od 19 velikih dobavljača koji su došli moliti pomoć teško stradati.‘

Dobro, moglo je i bez ‘poučavanja‘. A izostavljen je dio koji govori da ‘tržište nema alternativu kao temeljni oblik rješavanja odnosa između tvrtki i njihovih vjerovnika, ali postoji i siva zona koja se ne smije zanemariti‘. Ali to je za neke buduće rasprave.

Detaljno pročitati!

Što bi bilo da Božo Petrov nije, prema vlastitom isticanju, Ivicu Todorića na prijevaru namamio u Banske dvore? I da to nije zatajio Plenkoviću. To je samo jedno od pitanja koja otvara knjiga Martine Dalić

Knjigu Martine Dalić u sljedećim danima treba detaljno iščitati. Ali već i brzinsko čitanje dovoljno je za ocjenu da je odlično što ju je bivša potpredsjednica Vlade napisala. To je njezino viđenje onoga što se od veljače 2017. do svibnja 2018. događalo s Agrokorom. Svi oni koji imaju drukčiji pogled na događaje, uzroke, posljedice i motive imat će lakši posao. Moći će se referirati na Dalićkin izbor činjenica, stajališta i tumačenja. Uvodni dio o ‘transformacijskom učinku‘, perspektivama normativne ekonomije i političke ekonomije zasebna je tema. Kad budu čitali knjigu, mlađi čitatelji trebaju znati da je 80-ih godina prošlog stoljeća zagrebački novinar Drago Buvač skovao sintagmu ‘dogovorna ekonomija‘ u tadašnjem socijalizmu. Pa ‘dogovorni kapitalizam‘ vuče na stajalište da je za ono što se događa presudno odgovoran socijalistički mentalitet. Još jedna tema za raspravu.

>>>Miodrag Šajatović: Četiri sličnosti između krize u Agrokoru jučer i državi Turskoj danas

Sad nekoliko detalja koji su iskočili u prvom čitanju. Autorica tako piše da je nakon onoga poznatog istupa ruskog veleposlanika Anvara Azimova (u odori 10. veljače 2017.), mjesec dana nakon što je rejtinška agencija Moody‘s Agrokoru srušila kreditni rejting, odlučila ‘malo pogledati Agrokorove podatke‘. I to je učinila gledajući dostupne financijske podatke na Agrokorovoj stranici. Očekivalo bi se da Vlada, koliko god odbijala miješati se u biznis, ima službe koje stalno prate najvažnije igrače privatnog sektora.

Veliki meštar Petrov

Martina Dalić detaljno opisuje susrete s Ivicom Todorićem. Tvrdi da je na prvom susretu u Tornju ‘Todorić bio vrlo samouvjeren‘ kad je od HBOR-a očekivao 260 milijuna eura. Vrijedi pročitati sljedeće retke:

‘U tom je trenutku proradilo moje bankarsko iskustvo. Preda mnom je sjedio čovjek koji je govorio da će sada, u šest mjeseci, učiniti ono što nije učinio godinama. Vratit će jedan veliki kredit, prodati najvredniji dio svoje imovine i provesti IPO o kojem se u financijskoj zajednici pričalo već godinama. Moje bankarsko iskustvo govorilo je da to nije realno.‘

>>>Martina Dalić podnijela ostavku

Jedna od vrijednosti knjige jest i podsjećanje na priznanje Bože Petrova kako je Todoriću ponudio razgovore u Vladi, s tim da sâm Todorić inicira sastanak, a tadašnjem koalicijskom partneru Plenkoviću nije rekao da je nagovorio Todorića. Očito je Todorić uletio u zamku, a kad je vijest o sastanku u Banskim dvorima dojavljena jednomu mediju, cirkus se nije dao zaustaviti. Naravno, s posebnim zanimanjem treba čitati dijelove knjige koji se odnose na grupu Borg. Ima u njoj desetke povoda za taktiku ‘knjigom na knjigu‘. Prateći što akteri u događajima povezanima s Agrokorom pišu ili pak govore u intervjuima, pojavljuju se obrisi teze da je jedino sigurno da nema potpuno nevinih, ali ni potpuno krivih.

26. travanj 2024 04:51