Aktualno Ekonomalije Preporučeno

Miodrag Šajatović: Liderovi pobjednici u ekstremnom sportu – gradnji novih pogona

Većina nas zna što su to ekstremni sportovi. Bar smo jedanput vidjeli skijaše koje iz helikoptera spuste na snježni planinski vrh pa se sunovrate niz padinu nastojeći da ih  ne sustigne lavina koju su izazvali. Ekstremni je sport i onaj biciklizam, ‘downhill’ ga zovu, kad se najodvažniji spuštaju niz kamene strmine i kroz guste šume. Ekstremnim sportom, ‘ultimate fightom’, bavi se i Cro Cop Mirko Filipović kad se u kavezu bori prema pravilima koja dopuštaju gotovo sve udarce i hrvačke zahvate.
E, sad, kao što u sportu postoje ekstremne discipline, tako i u biznisu postoji jedna ekstremna disciplina. Riječ je o hrabrosti da se upusti u gradnju novog pogona ili tvornice. Da ne bude zabune, uz postojeću tržišnu, administrativnu i sudsku klimu velik je rizik bilo koji poslovni pothvat. Od pokretanja tvrtke koja će se baviti nečim iz sve bogatije prakse u ICT sektoru do pružanja najraznovrsnijih usluga. Ali za proizvodnu investiciju potrebna je još veća količina hrabrosti, odlučnosti, financijske snage, istraženog tržišta i tehnološkog  znanja. Takvu u kojoj na kraju tvorničke vrpce ispadaju fizički proizvodi, obično u velikim serijama.

Priznanja investitorima

Liderova ekipa ponosna je na to što je ove srijede, nakon mnogo uloženog truda, svečanom dodjelom nagrada završila prvu sezonu svojega najnovijeg projekta – Lider investa – izbora najboljih proizvodnih investicija u  Hrvatskoj.
Dugo je kod nas u Lideru sazrijevala ideja o toj akciji. Projekt je to koji ima dva glavna cilja. Prvo, da poduzetnici, menadžeri i njihovi kolektivi koji su se usudili ući u proizvodne investicije dobiju zasluženo društveno priznanje. Da im kažemo – hvala! Da ohrabrimo i njih i one koji u ovo vrijeme stidljive faze oporavka važu odluku hoće li se upustiti u investiciju.
Drugo, da najširu javnost u Hrvatskoj uvjerimo kako postoje dobri temelji za zdrav, ubrzan rast. I da kao zajednica nismo jadni i bespomoćni. Postoje lideri kojima treba omogućiti da nas sve zajedno vuku. Proizvodne investicije imaju najveći multiplikacijski učinak zbog otvaranja i direktnih i indirektnih radnih mjesta.
Proizvodne investicije jamče trajan rast izvoza kao najzdravijega pokretača rasta BDP-a. Naime, hrvatsko tržište toliko je maleno da gotovo nema novoga proizvodnoga kapaciteta koji bi mogao biti popunjen narudžbama iz Hrvatske. Tko danas investira u novu proizvodnu liniju, pogon ili ‘greenfield’-tvornicu, mora za većinu proizvoda imati osigurano vanjsko tržište. Čak i oni zadovoljni opsegom proizvodnje moraju investirati. Četvrta tehnološka revolucija u punom je zamahu i tko se ne prilagodi digitalizaciji i dijelom robotizaciji, za godinu-dvije osjetit će nekonkurentnost i pad narudžbi.

Izvozno senzibiliziranje javnosti

Velik posao odradio je stručni odbor detaljno proučivši investicije koje su ušle u ovogodišnje natjecanje. Glavni kriteriji bili su izvozna orijentiranost, udio domaćeg inputa, broj novootvorenih radnih mjesta, tehnološka razina, dodana vrijednost u finalnom proizvodu, ali i ekološka prihvatljivost.
Lider invest nastavak je Liderova aktivizma. Prije šest godina osnovali smo Klub izvoznika. Ovog ponedjeljka održali smo 25. susret. Domaćin nam je bio Tehnix iz Donjega Kraljevca (Međimurje). Neumorni osnivač i predsjednik Uprave Đuro Horvat gradi još jednu tvornicu dijelova za komunalnu opremu i za dvije godine sigurno će se natjecati za nagradu Lider invest. Što znače proizvodne investicije, pokazuje se upravo u toj općini u kojoj je broj zaposlenih veći od broja stanovnika!
Oni koji poznaju Liderovu uređivačku logiku i misiju  lako će uočiti da su Liderov Klub izvoznika i nagrada Lider invest zapravo komplementarni projekti. U šest godina ipak je napravljen kakav-takav pomak u senzibiliziranju javnosti za izvoz. Ali ni izdaleka dovoljan. Iznova i iznova osobna se potrošnja gura kao osnovni pokretač rasta. Nažalost, ako je taj rast posljedica samo porezne reforme, dosezi ne mogu biti trajni. Jedino ako se ekonomska politika Plenkovićeve vlade usredotoči na izvoz i proizvodne investicije, možemo očekivati lakše rješavanje mnogih nagomilanih ne samo ekonomskih nego i društvenih nagaznih mina.
Na kraju, pozivamo sve one koji se bave ekstremnim poslovnim sportom – podizanjem novih proizvodnih pogona ili tvornica – da nam se jave. Uskoro počinje  druga sezona izbora. S obzirom na to da je mnogo tih ekstremnih poduzetnika koji pomalo zaziru od javnosti, molimo one koji znaju za njihovu hrabrost da nam dojave. Ako je frka, reći ćemo da su podaci dojavljivača ‘poznati redakciji’.

Komentari