Aktualno
StoryEditor

Mirovinska reforma: Sindikalci se zauzimaju za sindikate s manje članova

21. Rujan 2018.

Sindikalna ‘košarica‘ ministru rada Marku Paviću obilježila je početak tjedna. Tako se, u sjeni najavljenog političkog Penavinog prosvjeda u Vukovaru, sprema i sindikalni, Sever-Novoselov prosvjed u Zagrebu. Plenkovićeve izjave i angažman ministra branitelja zorno pokazuju koji je prosvjed neugodniji. No ovdje ćemo se baviti sindikalnim, manje važnim.

>>>Sindikati demonstrativno napustili sastanak s Pavićem o mirovinskoj reformi

Moram priznati da, kao zaposlenik, ne bih bio oduševljen da me zakače dvije dodatne godine za punu mirovinu, niti da me država za svaku godinu prijevremenog umirovljenja kazni s 4,08 posto manjom mirovinom. No s aspekta države taj je potez logičan kako bi se spasio mirovinski sustav koji je sve bliže slomu, i svake godine država u njega mora upumpati 17 milijardi kuna. Za brže produljenje radnog vijeka navijaju i poslodavci, koji u posljednje vrijeme radnike traže svijećom po Hrvatskoj, užoj, širokoj i sve široj regiji.

  Mladen Novosel radit će do šezdeset sedme godine, a predsjednika Hrvatskih nezavisnih sindikata Krešimira Severa mirovinska reforma neće zakvačiti – on će u mirovinu za pet godina, u šezdeset petoj

No najapsurdnije je stajalište sindikalaca. Oni su zbog duljeg radnog vijeka napustili prvi sastanak i najavili prosvjede. A zapravo rade protiv sebe. Dulji radni vijek omogućio bi im da imaju veće članstvo, što znači veće članarine, veću političku važnost i veću snagu gledano kroz budžet za sindikalne akcije, ali i za sindikalne plaće. O. K., sigurno da prijedlog iz Pavićeva kabineta neće biti besprijekoran. Sigurno će biti još žestokih rasprava o drugom stupu i famoznoj razlici od 27 posto. Isto tako, trebat će precizirati djelatnosti s beneficiranim radnim stažem.

>>>Prijedlog mirovinske reforme: radni vijek do 67. i stroži uvjeti za prijevremenu mirovinu

Sve bi se jednostavnije moglo riješiti za stolom nego na ulici. No taktički promašeni ultimatum Ministarstva rada o tome da nema rasprave o radnome vijeku dobro je poslužio sindikalcima da jednako ultimativno izađu na ulicu. Najprije s pregovora pa zatim u najavljeni prosvjed. Možda bi mogli dogovoriti s Penavom da sve akcije protiv Plenkovićeve vlade ujedine, da budu o jednom trošku i na istome mjestu.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]

 


 

26. travanj 2024 19:43