Aktualno Preporučeno Tehnopolis

Mogu li odvjetnike zamijeniti strojevi?

Edis Felić

Mogu li odvjetnike zamijeniti raznim aplikacijama ili robotima i što bi to značilo za njihove klijente tema je o kojoj se raspravljalo danas na okruglom stolu ‘Svijet bez odvjetnika’, u organizaciji Hrvatske odvjetničke komore. Kako stoji u priopćenju HOK-a, u raspravi koja je organizirana u sklopu obilježavanja 35. Dana hrvatskih odvjetnika sudjelovali su pravni stručnjaci u Hrvatskoj, a govorilo se o tehnološkim unapređenjima odvjetničke profesije i položaju odvjetničke službe u Europi i SAD-u.

Odvjetnik Tonči Ravlić je rekao da se danas u SAD-u sudski postupci uglavnom završe nagodbom, pa se većina pravnih poslova svodi na čitanje dokumenata, ispunjavanje i sastavljanje ugovora.

Umjetna inteligencija ROSS

Baš zato je kompanija Ross Intelligence razvila vrstu umjetne inteligencije ROSS kojoj je glavna zadaća pomoć odvjetnicima s papirologijom. ROSS koristi računalnu snagu superkompjutora kako bi prolazio kroz velike količine podataka i kako bi najbolje pomogao korisnicima.

Uz sve programe, robote i aplikacije koji se nude izravno klijentima za njihovu samostalnu uporabu, potrebno je napomenuti da i dalje postoji mogućnost pogreški u radu strojeva, a onda se postavlja pitanje posljedične odgovornosti i naknade štete koju takvo pružanje pravne pomoći može nanijeti klijentima.

>>>Milijarder Dalio razvija AI koji će preuzeti upravljanje najvećim hedge fondom svijeta

Takvo pružanje pravne pomoći narušava i osnovu odvjetništva – povjerljiv odnos odvjetnik- klijent, odnosno odvjetničku tajnu, i što je najvažnije, istakao je Ravlić, pitanje kvalitete pravne pomoći koju takvim alternativnim načinima dobiva klijent.

Robert Travaš, predsjednik HOK-a, naglasio je kako samo s neovisnim odvjetništvom i etičnim obavljanjem odvjetničke službe možemo očuvati hrvatski pravni sustav i osigurati ostvarenje prava građana.

– Doista nemamo nikakav strah od konkurencije, niti raznih aplikacija jer nitko ili ništa drugo ne može bolje od nas odvjetnika poznavati komplicirane, neusklađene i brojne hrvatske zakone i propise, istakao je Travaš.

Zaštita hrvatskih odvjetnika

Također je upozorio na nejednakost položaja odvjetnika iz zemalja članica EU u mogućnosti pružanja odvjetničkih usluga na jedinstvenom europskom tržištu odvjetničkih usluga, te da Hrvatska mora kod primjene i tumačenja direktiva EU voditi računa o zaštiti hrvatskih odvjetnika, tradiciji našeg pravnog sustava koji pripada kontinentalnom pravu i posebno o specifičnostima našeg malog tržišta odvjetničkih usluga.

Mladen Klasić, dopredsjednik HOK, istaknuo je kako je svijet bez odvjetnika, svijet bez vladavine prava, a ako nema vladavine prava, nema niti pravne države.

Snježana Bagić, zamjenica predsjednika Ustavnog suda RH, govorila je o odvjetništvu kao ustavnoj kategoriji, a profesorica Ustavnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu Biljana Kostadinovje o tome da je svijet bez odvjetnika – pravda bez vladavine prava. Okruglim stolom moderirao je Mladen Sučević, predsjednik Odvjetničke akademije HOK.

>>>Nobelovac Deaton: Globalizacija nije niti približno opasna kao automatizacija

Na kraju priopćenja se kaže da su obilježavanju Dana odvjetnika nazočili predstavnici državnih i pravosudnih tijela te prijateljskih odvjetničkih komora iz Europe i svijeta, a posebno treba naglasiti nazočnost LaurenceBory, predsjednice Svjetske organizacije odvjetnika (UIA) koja ima više od dva milijuna članova iz više od 110 zemalja svijeta.

Komentari