Aktualno
StoryEditor

Moja karijera - Barbara Bujačić: Zaboravite klasični menadžment, mali stvaraju nove koncepte

29. Srpanj 2018.

Menadžerski su postulati Barbare Bujačić, direktorice Gebrüder Weissa Hrvatske, jednostavnost, inovacija i timski rad. Cijela je njezina karijera izgrađena u toj logističkoj tvrtki. Naglašava da se danas radi u okolnostima koje omogućuju pristup velikom broju informacija i da su upravo zbog toga poslovi dinamičniji i stresniji, ali ipak kreativniji.

>>> Moja karijera - Mario Pavić: I bolni potezi usmjeravaju kompaniju i njezinu kulturu na pravi put

– Mjesto boravka više nije toliko važno za obavljanje posla, čak i formalna naobrazba ima dimenziju drukčiju od nekadašnje. Obrazovanje daje temelje, ali mora se neprestano ulagati u znanje i biti inventivan, a manje sljedbenik – naglasila je Bujačić. Kad je riječ o novoj korporativnoj kulturi u upravljanju tvrtkama, istaknula je da je ponašanje u njezinoj tvrtki manje formalno i da pokušavaju što više ljudi uključiti u odlučivanje te stvoriti kulturu života i izvan tvrtke omogućavajući zaposlenicima posjet kulturnim događajima ili sudjelovanje u sportskim aktivnostima.

Kazalište kao motivacija

Direktorica Gebrüder Weissa smatra da će se tražiti sve originalniji pristupi upravljanju. Živimo u vrijeme u kojem je sve dostupno, zbog čega veliki neće nužno odlučivati o svemu jer dok se neki bave osvajanjem tržišnih udjela, drugi rade na novim konceptima.

– Naši zaposlenici sudjeluju u utrci ‘Wings for Life World Run 2018‘. Trudimo se mijenjati paradigme i pokušavamo naći pristup zaposlenima koji se razlikuje od uvriježenoga. Većinu dana provodimo na poslu, zato želimo da nam taj dan bude što zanimljiviji i produktivniji. Promjene obuhvaćaju manje formalan pristup i više obrazovanja u samoj tvrtki koje nije izravno povezano sa stručnim osposobljavanjem, nego nam i proširuje vidike – objasnila nam je Bujačić. Menadžeri i stručnjaci danas uglavnom govore o cjeloživotnom obrazovanju, a da bi se to postiglo, misli Bujačić, potrebna je motivacija.

>>> Moja karijera – Mario Žižek: Uspjeh u poslu temelji na svojih pet menadžerskih postulata

– Motivacija se sastoji od stvari usko povezanih s radnim aktivnostima. Pokušavamo se povezati komunicirajući sa zaposlenima, zajedničkim posjetima kulturnim događajima, npr. odlascima u kazališta, te obrazovanjem koje nudimo u tvrtki, motivirajući ih tako i potičući da razmišljaju o različitim aspektima života – rekla je Bujačić, dodavši da je naglasak na sve većoj slobodi i sve manje pravila te većoj kreativnosti.


Školovanje: Završila je Master of Business Administration (MBA). Karijera: Surađivala je sa Siemensom i Gebrüder Weissom kao koordinatorica u logistici i prodaji, danas vodi Gebrüder Weiss u Hrvatskoj i BiH. Hobi: kuhanje


Njezino je mišljenje da hrvatske tvrtke još imaju veliku potrebu za kontrolom i drukčiji pristup poslovanju, i to više da bi ostvarile materijalnu dobit nego da stvaraju dugoročne vrijednosti i partnerske odnose te razvijaju strategije, no dometnula je da je u Hrvatskoj sve više naprednih upravljačkih modela kojima se stvaraju stabilne tvrtke koje posluju etično.

>>> Moja karijera – Mario Musa: Tvrtke treba voditi uravnoteženim, formalno neformalnim pristupom

– Upravljanje će se mijenjati, tražit će se sve originalniji pristupi upravljanju. Klasični menadžment možemo zaboraviti. Velike tvrtke imat će sve više problema sa zapošljavanjem i općenito pronalaskom kadra. Živimo u vremenu u kojem je sve dostupno, zbog čega veliki neće nužno odlučivati o svemu jer dok se neki bave osvajanjem tržišnih udjela, drugi rade na novim konceptima. Igre velikih brojeva u razvijenim društvima bit će sve manje važne – rekla je Bujačić, napomenuvši da je to dobro jer će se voditi više računa o ljudskom faktoru u upravljanju i teže utjecati na javno mišljenje pa bi se društvo trebalo usmjeriti na stjecanje veće odgovornosti, odnosno društveno odgovorno ponašanje, zbog čega će se nacionalna gospodarstva možda moći bolje pozicionirati.

Tradicija i inovacija

Kad je riječ o upravljanju tvrtkama u budućnosti, Bujačić očekuje dva smjera: povratak tradicionalnim vrijednostima upravljanja, ali i razvoj inovacija te novih načina upravljanja utemeljenih na drukčijem, modernijem pristupu upravljanju.

>>> Moja karijera – Ivo Ivančević: Nije lako surađivati s menadžerima iz socijalizma i tranzicije

– Zasićeni smo velikim konglomeratima i multinacionalkama u kojima sve funkcionira prema matričnom načelu i u kojima je znatno smanjena sloboda odlučivanja i sudjelovanja u odlučivanju, zato će se, vjerojatno, mijenjati i načini upravljanja, odnosno postat će fleksibilniji i pratit će ih različite motivacijske nagrade – uvjerena je Bujačić.

Dodala je i da će utjecaj gospodarskih kretanja u Europi i Aziji također diktirati načine rada u tvrtkama i da će, sigurno, Europa manje utjecati na globalni razvoj, odnosno da će druge države zauzimati pozicije i postajati globalni igrači. Prema njezinu mišljenju, upravljanje je nalik na jezik – stalno se mijenja, a ovisi i o globalnim gospodarskim prilikama.

24. travanj 2024 03:55