Aktualno
StoryEditor

Most bi mijenjao odluku o istražnom povjerenstvu za Agorkor, sa Sinčićem poziva javnost na pobunu

11. Svibanj 2018.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja izvijestio je u petak kako su ‘mostovci‘ prikupili 30 zastupničkih potpisa te temeljem poslovničkih mogućnosti uputili u Sabor zahtjev da se provede rasprava o izmjeni Odluke o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor, sve kako bi se u Saboru progovorilo o aktualnoj "aferi Hotmail" i situaciji u Agrokoru.

>>>Hrvatska udruga poljoprivrednika traži ostavku Dalić zbog ugrožavanja nagodbe o Agrokoru

"To znači da ćemo idući tjedan tako imati jednu točku tijekom koje ćemo raspravljati o cjelokupnom kontaminiranom procesu oko Agrokora, a posebno novim detaljima koji iz sata u sat izlaze u javnost", rekao je Grmoja na konferenciji za novinare.

Istaknuo je kako su u Mostu čekali rezultate današnjeg sastanka HDZ-ovih koalicijskih partnera u Vladi, no ništa se nije dogodilo iako je cijela javnost, rekao je, očekivala njihov potez. "Što se još mora dogoditi da vidimo normalnu reakciju vladajuće koalicije i premijera", pitao se Grmoja.

>>>Šeparović tvrdi da nije povezan s aferom mailovi

U Most su, kazao je, ponosni što se sad pokazuje razlika između njih kao političke opcije i onih koji su danas s HDZ-om.  "Ovo je jedna od većih afera u povijesti hrvatske politike i ona je za ostavku i premijera i cijele vlade", poručio je Grmoja.

Na tvrdnje premijera Andreja Plenkovića kako su u Mostu, tada koalicijskom partneru HDZ-a, znali sve oko izrade lex Agrokora Grmoja je rekao kako u Mostu jesu inzistirali na stručnjacima koji će analizirati financijsko stanje u Agrokoru, ali da ih nisu "koordinirali i pretvorili u one koji će pisati zakon".

"Mi jesmo bili za stručnjake, ali ne da ti stručnjaci budu angažirani, što se upravo dogodilo nakon našeg izlaska iz vlade", zaključio je Grmoja.

>>>SDP traži raspravu u Saboru o Agrokoru i ‘aferi Hotmail’

Inače, i iz SDP-a su ranije izvijestili kako imaju potpise 30 zastupnika (28 SDP-ovaca te nezavisni Mirando Mrsić i Goran Aleksić iz SNAGA-e) za raspravu u vezi najnovijih događaja u Agrokoru, kojom će osigurati da se idući tjedan na saborskoj plenarnoj sjednici raspravlja o Agrokoru, jer smatraju kako je "afera Hotmail" pokazala da u čitavom procesu pisanja i provedbi lex Agrokora ima elemenata niza kaznenih djela.

‘Mostovcima‘ su poručili kako bi bilo taktički bolje da svoju inicijativu za saborskom raspravom o Agrokoru u proceduru upute idući tjedan, kako bi se dva tjedna zaredom u Saboru raspravljalo o Agrokoru.

Zbog afere "Hotmail" Grmoja i Sinčić pozvali zastupnike i javnost da se pobune protiv korupcije

U svjetlu afere s e-mailovima potpredsjednice Vlade Martine Dalić te činjenice da su HDZ-ovi koalicijski partneri nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem o toj aferi izjavili da Vlada ostaje, a premijer i dalje ima njihovo povjerenje, saborski zastupnici Nikola Grmoja (Most) i Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) pozvali su u petak u Saboru zastupnike i hrvatsku javnost da se pobune protiv korupcije.

>>>SOA uključena u razjašnjavanje afere s mailovima ministrice Dalić

"Ovdje više nije pitanje nekakve odlučnosti Vlade i premijera da povuče pravi potez, ovdje je pitanje elementarne pristojnosti prema građanima i biračima. U svakoj normalnoj zemlji nakon ovoga što je izišlo potpredsjednica Vlade, ako ne i cijela Vlada i sam premijer, dali bi ostavku, a mi imao situaciju da će se razgovori nastaviti za tri dana", kazao je Grmoja nakon stanke u Saboru.

Zastupnike, i oporbene i vladajuće, pozvao je da da zajedno ustanu "protiv ovakve korupcije u najvišim institucijama Republike Hrvatske, gdje praktički možemo govoriti o jednom udruženom zločinačkom pothvatu koji je imao za cilj izvlačenja novac na kolapsu Agrokora".

Hrvatsku javnost je na pobunu protiv korupcije pozvao i Sinčić, koji upozorava da je korupcija svakim danom sve veća i veća, uvjeren da objavljeni e-mailovi o tome kako se dogovarao lex Agrokor jasno potvrđuju sukob interesam zlouporabu povlaštenih informacija te zlouporabu položaja.

>>>Jandroković: Pokušava se onemogućiti nagodba o Agrokoru i izazivati kriza u zemlji

"Pozivam hrvatsku javnost da se pobuni i ne dozvoli da ovaj skandal prođe i da ovo postane standard ponašanja", kazao je Sinčić.

SDP-ovac Arsen Bauk u stanci se osvrnuo na komemoraciju u Bleiburgu, izrazivši žaljenje što je Hrvatski sabor i dalje pokrovitelj te komemoracije koja se, kazao je, proteklih godina nije dešavala kao komemoracija žrtvama, nego kao "homage propaloj državi".

"Treba jasno reći pijetet nevinim žrtvama uvijek, a počast propaloj fašističkoj kvinsličkoj tvorevini NDH nikad", poručio je Bauk.

02. svibanj 2024 22:03