17. rujan 2018.

Mrak Taritaš: Država je navikla građane da ona odlučuje tko će propasti, a tko biti spašen

Odlazak stranke Pametno iz još formalno neosnovane Amsterdamske koalicije otežao je okrupnjavanje malih stranaka liberalnog centra u zajedničku političku opciju, koja se činila dobrodošlom u parlamentarnom rasporedu snaga. Put do značajnije parlamentarne zastupljenosti sad će predstavnicima te opcije biti teži.

O tome i o razlozima odlaska jednog od ‘amsterdamskih‘ partnera razgovarali smo s predsjednicom Građansko-liberalnog saveza (GLAS) i saborskom zastupnicom Ankom Mrak Taritaš.

>>>Mrak-Taritaš: Rast BDP-a Hrvatska temelji na slučajnosti, dobrim godinama i privatnoj inicijativi

Pametno je napustilo Amsterdamsku koaliciju i prije nego što je formalno sklopljena. Kako to komentirate?

Već sam rekla da mi je žao što je do toga došlo prije svega zbog načina na koji su kolege iz Pametnog odlučile napustiti koalicijske pregovore, doslovno preko noći, uz obavijest viber porukom samo dvadesetak minuta prije konferencije za novinare na kojoj su to odlučili obznaniti. Mislim da smo mogli pokušati nesuglasice riješiti kroz dodatne razgovore jer tako se to radi kad s nekim gradite partnerske odnose i kada ste već izgradili određeni stupanj međusobnog povjerenja i kolegijalnosti. Manje je važno što taj potez kolega iz Pametnog znači za nas u GLAS-u, problem je u tome što je tim potezom donekle narušena i kompromitirana ideja okupljanja oporbenih stranka liberalnog građanskog centra, poljuljana je nada građana da je moguća bolja, drugačija, pristojna građanska Hrvatska. No, bilo pa prošlo. Mi u GLAS-u nastavit ćemo raditi na okupljanju svih progresivnih snaga u ovoj zemlji bilo da je riječ o oporbenim strankama ili pojedincima koji se ne mire s načinom na koji HDZ vodi ovu zemlju. Želimo okupiti blok koji će biti brana desnom ekstremizmu.

Što mislite o ranijim prijeporima IDS-a i Pametnog oko Istre kao regije? Jesu li vama prihvatljiva ta IDS-ova stajališta? Zašto?

Činjenica da su IDS i Pametno imali određene nesuglasice po tom pitanju, ali do ozbiljnih razgovora na tu temu na žalost nikad nije došlo. IDS je istarska regionalna stranka i za njih je nulta točka svih pregovora Istra kao regija što je i logično. Istra je najrazvijenija hrvatska regija, gospodarski održiva s jasno izgrađenim regionalnim identitetom i s tog aspekta nama u GLAS-u prihvatljivo je da u nekoj budućoj regionalnoj podjeli Istra očuva svoj status. Osim toga, kolege iz IDS-a nisu nikad bili tražili poseban status za Istru. Ono što žele za Istru, žele i ostatku Hrvatske, odnosno u svom programu zalažu se za decentralizaciju što je kompatibilno i s programskim smjernicama GLAS-a.

Marijana Puljak je izjavila Lideru da Ivan Jakovčić simbolizira sve protiv čega se Pametno bori. To je prilično ozbiljna karakterizacija. Što vama predstavlja Ivan Jakovčić?

Iskreno, sve manje vjerujem da je Pametno napustilo koaliciju zbog Jakovčića. Njegovo sporno članstvo u nadzornom odboru je bilo javni podatak i institucija koja bi se time trebala baviti, Europski parlament, nikad to pitanje nije problematizirala. To je postalo problem onoga trenutka kad je uprava Uljanika odbrala Danka Končara za strateškog partnera i u tom trenutku kolege iz IDS-a zatražili su od g. Jakovčića da se povuče iz nadzornog odbora što je on i učinio. Mi u GLAS-u svjesni tog problema smo također zauzeli stav oko Jakovčića, ali smo pustili prvo kolege iz IDS-a da taj problem riješe u svojoj stranci i oni su to i učinili. Ivan Jakovčić je ubrzo sam donio odluku da neće ići na izbore za EU parlament. Time je odluka kolega iz Pametnog postala bespredmetna i zato mislim da se tu radi o pokušaju političkog poentiranja.

>>>Mrak-Taritaš: Potvrđen je rođački kapitalizam, sprega privatnog kapitala i države

Jeste li zadovoljni što IDS neće s njim na izbore za europski parlament?

Ne radi se tu o zadovoljstvu ili nezadovoljstvu. Kad nastane problem koji može nanijeti političku štetu tada stranka, u čijoj je domeni problem nastao, mora povući odgovoran potez što je IDS i učinio.

Tko je po vama najviše odgovoran za probleme Uljanik grupe? Kako biste riješili aktualne probleme Uljanika?

Za probleme Uljanika najveću odgovornost svakako snosi Uprava koja je donosila poslovne odluke. Nakon uprave odgovorna je država i to ne samo zbog nekakvog vlasničkog i drugog odnosa prema Uljaniku već generalno odnosa prema hrvatskom gospodarstvu. Država je navikla i građane i poduzetnike i radnike da je upravo ona ta koja odlučuje tko će propasti, a tko će biti spašen u kvazitržišnoj utakmici. Stvorila je model državnog, ali i ortačkog kapitalizma u kojem vladajuća stranka ili država spašavaju gospodarske subjekte prema sumnjivim kriterijima pa smo tako spašavali banke, seljake, poljoprivredne kombinate, rafinerije, željezare, Petrokemije, brodogradilišta, Agrokor ... Nikad nismo od osnutka države postavili jasna pravila i mehanizme uređenog tržišnog gospodarstva. Što se tiče Uljanika, i općenito hrvatske brodogradnje svima je sad već jasno da se ona ne može dalje razvijati i poslovati na ovaj način. Neke europske zemlje poput Italije, Ujedinjenog Kraljevstva ili Nizozemske svoju brodogradnju su specijalizirali na način da služi obnavljanju i održavanju nacionalne putničke flote ili ratne mornarice. To je po meni recept i za našu brodogradnju. Puno pametniji potez od kupnje vojnih zrakoplova bila bi investicija u ratnu mornaricu i obalnu stražu jer smo pomorska zemlja s preko 6 tisuća kilometara obale uključujući i otoke, a time bismo dobili i proizvod kasnije za izvoz.

>>>Mrak-Taritaš: Samo zemlja koja je privlačna imigrantima sposobna je zadržati i svoje građane

Tomislav Debeljak je ustvrdio da je njegova ponuda za Uljanik diskvalificirana kako bi se pogodovalo hobotnici. Mislite li da je Uljanik namjerno gurnut u probleme?

Gospodin Debeljak ukoliko ima saznanja da je bilo bilo kakvih nezakonitosti, svoja saznanja bi trebao saopćiti tijelima kaznenog progona. Ja osobno ne znam je li Uljanik namjerno gurnut u probleme, ali sam za to da se svi navodi koji kolaju u javnosti istraže od strane onih kojima je to posao.

Bi li DORH trebao brže djelovati u ovakvim krizama?

To je pitanje svih pitanja kada govorimo o radu DORH-a kad god se pojavi nekakva afera, ali prije svega to je pitanje za glavnog državnog odvjetnika. Osobno bih željela kao i svi naši građani da živimo u brzoj i efikasnoj pravnoj državi i da što manje slušamo onu poznatu floskulu ‘Pravda je spora ali dostižna‘. Mislim da svi želimo pravdu koja je za promjenu brza i dostižna.

Biste li rado vidjeli Bojana Glavaševića u vlastitim redovima? I druge potencijalne otpadnike iz SDP-a?

Kolegu Glavaševića cijenim i poštujem i u Hrvatskom saboru jako dobro surađujemo. Osim toga on je bio prvi SDP-ovac koji je javno podržao moju kandidaturu za gradonačelnicu Zagreba dok je njegova tadašnja stranka još uvijek dvojila oko te odluke. Nama su dobrodošli su svi oni koji spremni zajedno s nama u GLAS-u raditi na oporbenom okupljanju, na stvaranju stvarne alternative ovoj HDZ-ovoj vladi trgovaca i ucijenjenih koja Hrvatsku vuče na dno. Pri tom nije bitno da su nužno u našim redovima.

>>>Mrak Taritaš osmislila novu demografsku mjeru – isključenje struje

Što bi vama kao stranci značilo da Davor Bernardić ode s čelnog mjesta u SDP-u? Je li vam bolje dok je u SDP-u ovakva kriza, pa ima više javnog prostora za manje stranke?

Odlazak ili ostanak Davora Bernardića na čelnom mjestu stvar je SDP-a i reflektira se prije svega na njegovu stranku. Ono što definitivno nije dobro za sliku oporbe jest to da se nominalno još uvijek najjača oporbena stranka već skoro dvije godine bavi sama sobom i taj proces u SDP-u uzrokoje daljnju fragmentaciju oporbe. Takav razvoj događaja pogoduje prije svega vladi HDZ-a, HNS-a, Milana Bandića i partnera. I tog razloga mi u GLAS-u nastojat ćemo i dalje raditi na okupljanju oporbe lijevog-centra i svih progresivnih snaga u ovoj zemlji bez obzira na to kako će završiti ova trakavica u SDP-u. Sve progresivne oporbene snage moraju se trgnuti, zatomiti vlastite taštine i krenuti u okupljanje jer ovakva situacija nije dobra za ovu zemlju i dobra je jedino za HDZ.

U posljednje vrijeme sve se više javno razgovara o mogućnosti da će ljevici biti lakše ući u vlast koalicijom više manjih stranaka, nego bilo kakvom varijantom koju predvodi SDP. Što mislite o toj tezi?

Svaka varijanta koja znači okupljanje oporbe nasuprot daljnjoj fragmentaciji meni je prihvatljiva. Mislim da građani odnosno naši birači slično razmišljaju. Građani jednostavno žele ozbiljnu alternativu populizmu i desnom radikalizmu.


Pratite nas na društvenim mrežama [mks_social icon="facebook" size="48" style="square" url="https://www.facebook.com/lider10media/" target="_blank"][mks_social icon="linkedin" size="48" style="square" url="https://www.linkedin.com/company/lider-press-dd/" target="_blank"][mks_social icon="twitter" size="48" style="square" url="https://twitter.com/lider_press" target="_blank"][mks_social icon="instagram" size="48" style="square" url="https://www.instagram.com/lider.media/" target="_blank"]