Aktualno
StoryEditor

Munich Re povećao kvartalnu dobit usprkos velikim odštetama za prirodne katastrofe

09. Svibanj 2017.

Njemački reosiguravateljski div Munich Re u utorak je izvijestio od gotovo 30-postotnom rastu neto dobiti u prvom kvartalu zahvaljujući skoku prihoda od ulaganja kojim su kompenzirane velike isplate po odštetnim zahtjevima zbog prirodnih katastrofa.

Poslovni rezultati

Neto dobit Munich Rea u prvom je tromjesečju ove godine uvećana za 28,7 posto, na 554 milijuna eura, pokazalo je poslovno izvješće grupe, koja osiguravateljima pruža usluge osiguranja od rizika. Operativna odnosno temeljna dobit porasla je 31,2 posto, na 952 milijuna eura.

- Ostvarili smo vrlo zadovoljavajuće kvartalne rezultate unatoč značajnom povećanju krupnijih šteta, kazao je u priopćenju financijski direktor Joerg Schneider.

Velike odštete

U prva tri mjeseca među najvećim prirodnim katastrofama bio je ciklon Debbie, koji je pogodio Australiju u ožujku i rezultirao odštetnim zahtjevima prema Munich Reu u visini oko 100 milijuna eura.

Ukupni iznos odštetnih zahtjeva za velike štete, uključujući one koje je izazvao ljudski faktor i one prouzročene prirodnim katastrofama, u prva je tri mjeseca dosegnuo 403 milijuna eura, što je četiri puta više nego godinu dana ranije. U priopćenju Munich Rea ističu "neuobičajenu koncentraciju značajnih ali lokalnih slučajeva prirodnih katastrofa" u Sjedinjenim Državama.

Tim prihodima kompenzirane su velike isplate za naknadu šteta izazvanih prirodnim katastrofama.

Investicijski portfelj ‘težak‘ preko 220 milijardi eura donio je Munich Reu prihode u iznosu približno 2,2 milijarde eura, odnosno 36,8 posto veće u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine.

Poput ostalih financijskih kompanija, Munich Re također upozorava da mu profitabilnost prigušuju aktualne, rekordno niske kamatne stope od kojih zasad ne odustaju u Europskoj središnjoj banci (ECB). U kompaniji ujedno potvrđuju važeću procjenu očekivane godišnje neto dobiti od dvije do 2,4 milijarde eura, uz očekivanu bruto zaračunatu premiju, što je ekvivalentno prihodima u osiguravateljskom sektoru, u rasponu od 48 do 50 milijardi eura u 2017.

22. svibanj 2024 11:48