Korona i biznis
10. veljača 2018.

Na meti kritika: Japanska osnovna škola namjerava uvesti Armanijeve školske uniforme

Japanska škola koja želi uvesti odore dizajna luksuzne marke Armani po gotovo 600 eura po komadu za svoje učenike, zasuta je kritikama pa čak i u japanskom parlamentu i vladi.

Lokalni odbor za obrazovanje potvrdio je u petak da osnovna škola Taimei, u prestižnoj tokijskoj četvrti Ginza, namjerava uvesti uniforme talijanske marke počevši od travnja. Uniforma bi roditelje učenika stajala 80.000 jena (blizu 600 eura).

Po novinskoj agenciji Kyodo, brojni roditelji požalili su se odboru na tu odluku objasnivši kako nisu uvjereni u argument škole, utemeljene prije 150 godina, koja je tu marku odabrala kako bi zadobila imidž primjereniji toj četvrti glavnog grada.

>>> Stogodišnjaci u Japanu brojnošću ruše rekorde, 67.824 ih je ‘prevalilo’ stotu

Direktor škole sazvao je za petak konferenciju za tisak u pokušaju opravdavanja odluke. Toshitsugu Wada priznao je da cijena nije "niska" ali je ujedno naglasio kako ne namjerava odustati.

Afera je čak prenesena na parlament gdje se jedan oporbeni zastupnik upitao o logici tako skupe uniforme u državnoj školi s učenicima iz različitih sredina. Upitan na tu temu, ministar financija Taro Aso, poznat po svojem ukusu za skupa odijela, također je ocijenio da je uniforma "skupa za osnovnu školu".