Aktualno
StoryEditor

Na simpoziju CESPC-7 tema će biti i nove plazma tehnologije u proizvodnji hrane i poljoprivredi

02. Rujan 2017.

U organizaciji zagrebačkog Instituta za fiziku u LifeClass termama u Sv. Martinu na Muri od 3. do 7. rujna održava se sedmi centralnoeuropski simpozij o kemiji plazme CESPC -7 na kojem će sudjelovati više od stotinu sudionika iz 24 zemlje. Prema riječima Slobodana Miloševića, istraživača-znanstvenika s Instituta za fiziku i predsjedatelja ovog međunarodnog  znanstvenog simpozija, teme simpozija obuhvaćaju fundamentalne probleme istraživanja plazme, modeliranje i dijagnostiku, nove materijale, energetske tehnologije, zaštitu okoliša, bio medicinske plazma tehnologije, te po prvi puta nove plazma tehnologije u proizvodnji hrane i poljoprivredi.

Pod plazmom, objašnjava Milošević, podrazumijevamo parcijalno ionizirani plin koji se sastoji od mješavine neutralnih molekula i atoma uključujući električno nabijene čestice kao što su elektroni i ioni. U takvim uvjetima ne-ravnotežnih plazmi sudari elektrona s neutralnim molekulama mogu stvoriti vibracijska i elektronska pobuđenja vrlo visokih energija.

- To vodi nizovima neobičnih kemijskih reakcija koje se inače ne bi događale u prirodnom ravnotežnom okruženju. Budući da daje elektrone lako zagrijati u električnim poljima (pomoću izboja ili laserskim poljima) ostvaruje se mehanizam za iniciranje i kontrolu endotermnih kemijskih reakcija velike efikasnosti. To otvara mogućnosti za kemijsko procesiranje na velikim skalama električnom energijom proizvedenom iz obnovljivih ili održivih izvora. Utjecaj takvih tehnologija na svjetsku ekonomiju je enorman, i zato bi bilo pogrešno reći da će to tek biti tehnologija budućnosti, kazao je Milošević, dodavši da je kemija plazme interdisciplinarno područje koje se bavi kemijskim procesima u plazmi.

Svojim četverodnevnim formatom s kombinacijom formalnih predavanja i prezentacija s neformalnim raspravama CESPC bi trebao stvoriti otvoreno okružje za povezivanje istraživača širokog područja rada (kemije, fizike, inženjerstva, znanosti o materijalima, biologije, medicine, biotehnologije),kako bi razvijali nove ideje u izrazito interdisciplinarnom području kemije plazme. U znanstvenom programu predviđeno je deset pozvanih predavanja renomiranih svjetskih istraživača, 32 usmena i 51 poster priopćenja.

Uz Centralnu Europsku inicijativu, međuvladin forum 18 država-članica posvećen podržavanju europskih integracija, CESPC podržava i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

03. svibanj 2024 07:02