Aktualno
StoryEditor

Neobično toplo vrijeme donijelo kišu na Antarktiku i ubrzalo otapanje leda

17. Lipanj 2017.

Na najhladnijem mjestu na Zemlji, Antarktici, točnije na njezinom zapadnom dijelu, površina leda veća od države Teksas se otopila tijekom prošle godine, ostavivši za sobom bazene otopljene vode, piše TheVerge.

Osim samog topljenja leda, problem leži i u tome što bi otopljeno područje zapada Antarktike moglo uzrokovati podizanje razine mora.

Greben Ross Ice najveći je plutajući komad leda, koji se djelomično otopio zbog El Nino klimatskog događaja, koji je donio topao i vlažan morski zrak na to područje. El Nino je doveo i kišu, što je veoma neuobičajena pojava na tom području koja je uzrokovala brže topljenje leda.

>>>Istraživanje: Klimatske promjene zazelenile Antarktik

Pojava otopljene vode zabrinjava znanstvenike jer može dovesti do loma ledenog grebena. Moglo bi doći do odvajanja komada leda, što bi moglo imati katastrofalne posljedice za pojedina područja na Zemlji, jer taj ledeni greben zadržava druge komade leda od plutanja. Bez zaštitne granice, razina mora mogla bi porasti do jednog metra što bi uzrokovalo poplave na mnogo obalnih područja.

Već se neko vrijeme zna da topla oceanska voda topli ledeni greben zapadnog Antarktika iznutra, no novo istraživanje pokazuje da lom dolazi i odozgora. Sve to označava poprilično tmurnu budućnost ledenog kontinenta, ne samo za Antarktiku već i za druge kontinente.

>>>Počinje summit G7 u Taormini, glavne teme klimatske promjene i globalna trgovina

Predviđa se da će broj ekstremnih El Nino događaja narasti u budućnosti, što znači da će se ploča zapadne Antarktike jače topiti, a razina mora povećati.

26. travanj 2024 16:46