Zeleno i digitalno
StoryEditor

COP28: Konačni dokument ne uključuje postupno ukidanje fosilnih goriva

12. Prosinac 2023.
COP 28
Najvažniji klimatski summit COP 28 se bliži kraju, a nacrt teksta konačnog klimatskog sporazuma ne uključuje postupno ukidanje fosilnih goriva

U dokumentu koji je objavila država domaćin summita UAE, naglašava se potreba za smanjenjem emisija, ali se ne poziva na potpuno ukidanje fosilnih goriva. Delegati iz SAD-a, Europske unije i klimatski osjetljivih zemalja izdali su hitna upozorenja zbog nacrta sporazuma.

Wopke Hoekstra, glavni pregovarač EU-a za COP28, rekao je novinarima da je nacrt ‘očigledno nedostatan i neprikladan za rješavanje problema kojim se ovdje bavimo‘.

Posebni izaslanik SAD-a za klimu John Kerry izrazio je sličnu zabrinutost.

- Nismo tamo gdje bismo trebali biti u smislu dokumenta... Mnogi od nas pozvali su svijet da u velikoj mjeri ukine fosilna goriva, a to počinje s kritičnim smanjenjem u ovom desetljeću – rekao je Kerry.

Međutim, predsjednik summita COP28 Sultan al Jaber suočio se s kritikama kada je  prošli tjedan na početku summita ustvrdio da nema znanosti iza poziva na postupno ukidanje fosilnih goriva i da takav potez ne bi omogućio održivi razvoj ‘osim ako ne želite vratiti svijet natrag u pećine‘.

Nakon negodovanja koje je uslijedilo, Jaber - koji je također izvršni direktor Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) - rekao je da njegov tim ‘ vjeruje i poštuje znanost‘.

Glasnogovornik COP28 rekao je tada za CNBC da je al-Jaber bio ‘nepokolebljiv‘ u izjavi da zadržavanje globalnog zagrijavanja na 1,5 stupnjeva Celzijusa uključuje djelovanje u nizu područja i sektora, te da se ne treba samo fokusirati na fosilna goriva.

Govoreći nakon objave nacrta teksta u ponedjeljak, Teresa Ribera, španjolska ministrica za ekološku tranziciju, rekla je novinarima kako u tekstu postoje ‘elementi koji su potpuno neprihvatljivi‘.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock u međuvremenu je opisala tekst dokumenta kao pogrešan.

-Potreba za hitnom zamjenom i smanjenjem fosilnih goriva u energetskom sektoru u ovom kritičnom desetljeću potpuno nedostaje. Jezik o ugljenu u suprotnosti je s energetskom politikom EU-a i dopušta izgradnju novih elektrana na ugljen.  Najviše od svega, kontekst o fosilnim gorivima dovodi svijet u zabludu. To sugerira da fosilna goriva mogu nastaviti igrati ključnu ulogu u našoj budućnosti. To šalje pogrešan signal našim tvrtkama, našim tržištima – rekla je.

U nacrtu dokumenta navedeno je i nekoliko opcija za zemlje na koji bi način trebale smanjiti emisije pa navode ‘smanjenje potrošnje i proizvodnje fosilnih goriva, na pravedan, uredan i pravičan način kako bi se postigla neto nula do, prije ili oko 2050. godine‘.

23. travanj 2024 09:59