Aktualno
StoryEditor

Neprecizne izborne ankete: ‘Ispada da smo govorili gluposti jer smo ih interpretirali‘

11. Ožujak 2019.

Svi se ravnaju prema izbornim anketama renomiranih agencija, a rezultati jučerašnjih izbora pokazuju kako su razlike između ankete i stvarnih rezultata na biralištima prilično velike, istaknuli su bivša premijerka Jadranka Kosor i profesor političke filozofije Žarko Puhovski za N1 televiziju.

- Takve greške prečesto se događaju u Hrvatskoj, a nitko ne prihvaća odgovornost za to. Ispada da smo govorili gluposti jer smo interpretirali ankete - kazao je Puhovski rekavši da bi trebalo razmisliti o uvođenju prakse kakva postoji u SAD-u da se kroz dva-tri mjeseca ispituje isti uzorak ljudi kako bi se popravila preciznost rezultata.

Ankete su i prije bile neprecizne, ali tome je potrebno nekako stati na kraj budući da je dobra analiza nužna s obzirom na to da se svi akteri itekako ravnaju prema tim anketama, dodala je Kosor.

Ukazali su i na najveću prednost HDZ-ovog uspjeha u Lici - Andrej Plenković barem na neko vrijeme moći skrenuti pozornost s velikih problema koje ima i na međunarodnoj sceni, ali i među stranačkim redovima.

26. travanj 2024 10:21