Aktualno
StoryEditor

Nezaposlenost u eurozoni i Hrvatskoj stagnirala u svibnju

30. Lipanj 2023.
nezaposleni, stopa nezaposlenosti

Nezaposlenost u eurozoni bila je stabilna u svibnju, a Hrvatska je pratila prosjek, drugi mjesec zaredom, pokazale su najnovije procjene Eurostata.

U 20-članoj eurozoni stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO) iznosila je u svibnju 6,5 posto, kao i u prethodnom mjesecu, pokazuju podaci europskog statističkog ureda. U EU iznosila je 5,9 posto, kliznuvši za 0,1 postotni bod u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na prošlogodišnji svibanj bila je na oba područja niža za 0,2 postotna boda, pokazuju tablice Eurostata.

Statističari procjenjuju da je u EU u svibnju bez posla bilo 12,94 milijuna građana, od čega 11,01 milijun u eurozoni. Mjesečna usporedba pokazuje da je broj nezaposlenih u EU smanjen za 75 tisuća, a u eurozoni za 57 tisuća. Na godišnjoj razini smanjio se za 257 tisuća u Uniji i za 227 tisuća u eurozoni.

Hrvatska u društvu s Portugalom

Španjolska i Grčka i dalje jedine imaju dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti, koja je u svibnju dosezala 12,7 odnosno 10,8 posto. U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-vom metodologijom u svibnju iznosila 6,5 posto, kao i u prethodna dva mjeseca. U svibnju 2022. iznosila je 6,8 posto, pokazuju tablice.

Bez posla je u Hrvatskoj u svibnju, prema Eurostatovim podacima, bilo 115 tisuća građana, kao i u travnju. U odnosu na isti mjesec prošle godine broj im je smanjen za devet tisuća, pokazuju tablice. Najbliži Hrvatskoj i u svibnju je bio Portugal, sa stopom nezaposlenosti od 6,4 posto.

Najnižu stopu nezaposlenosti i dalje su imale Češka i Poljska, od 2,4 odnosno 2,7 posto, te Malta i Njemačka, od 2,8 odnosno 2,9 posto.

Stagnacija nezaposlenosti mladih 

Stopa nezaposlenosti građana u dobi do 25 godina u svibnju je u eurozoni iznosila 13,9 posto, zadržavši se na razini iz prethodnog mjeseca.

U EU porasla je za 0,1 postotni bod, izjednačivši se s prosjekom eurozone. Značajnijih promjena nije bilo ni u odnosu na prošlogodišnji svibanj kada je iznosila 14 posto u eurozoni i 13,9 posto u Uniji, pokazuju tablice Eurostata. Statističar procjenjuju da je u EU u svibnju posla bilo gotovo 2,7 milijuna mladih, od čega nešto više od 2,2 milijuna u eurozoni.

Broj nezaposlenih mladih u eurozoni u svibnju je tako uvećan uvećan za 46 tisuća u odnosu na isto razdoblje lani, a u EU za 65 tisuća, objavio je europski statistički ured.

Četvorka i dalje iznad 20 posto

Najveću stopu nezaposlenosti među mladima i u svibnju je imala Španjolska, od 28,4 posto. Slijede Grčka s 24 posto, Italija s 21,7 i Švedska s 20,5 posto.

Među zemljama EU-a čijim je podacima Eurostat raspolagao daleko najnižu stopu nezaposlenosti mladih i u svibnju je imala Njemačka, od stabilnih 6,1 posto. Slijede Irska sa 6,9 posto, te Malta i Nizozemska s 8,3 odnosno 8,2 posto.

Hrvatska, uz Belgiju, Cipar, Sloveniju i Rumunjsku, nije obvezna dostavljati mjesečne podatke o nezaposlenosti mladih.

U prvom kvartalu Hrvatska je imala stopu nezaposlenosti u toj dobnoj skupini od 19,3 posto, uz 26 tisuća nezaposlenih, kao što je Eurostat objavio u izvješću prije mjesec dana.

27. travanj 2024 09:24