Aktualno
StoryEditor

Nova dijamantna liga

27. Svibanj 2017.

Sjaj ‘najboljih djevojčinih prijatelja’ dijamanata, kako ih je u pjesmi opjevala slavna Marilyn Monroe, više ne izranja u najtežim mukama isključivo iz Zemljine utrobe. Neki od njih nastaju u laboratorijima američkih tvrtki za proizvodnju umjetnih dijamanata. U jedan od takvih, startup Diamond Foundry, investirao je i Leonardo DiCaprio.

Ni dijamanti nisu što su bili. Iako i dalje sjaje neodoljivo, umjesto u Zemljinoj utrobi stvaraju se u laboratoriju. I pada im cijena.

Poznati holivudski glumac uložio je novac u proizvodnju umjetnih dijamanata želeći tako upozoriti javnost na teške uvjete u kojima industrija dijamanata izrabljuje radnike, čak i djecu u rudnicima Afrike i Indije, ali i uništava okoliš. DiCaprio je 2006. glumio krijumčara dijamanata u ratom opustošenom Sijera Leoneu u filmu ‘Krvavi dijamant’ te mu je priča o afričkim ‘krvavim dijamantima’ načelno poznata. Osim što je ulaganjem vlastitog novca u proizvodnju umjetnih dijamanata DiCaprio umirio svoju socijalnu i ekološku savjest, Martinu Roscheisenu, vlasniku i osnivaču tvrtke Diamond Foundry koja proizvodi umjetne dijamante, itekako je dobro došao ne samo kao investitor nego i neprocjenjivo vrijedna promidžba. Roscheisen je Diamond Foundry osnovao 2015. i uložio zajedno s investitorima 100 milijuna dolara u razvoj tvrtke koju u budućnosti vidi kao velikog igrača na tržištu dijamanata. Sjedište tvrtke je u San Franciscu, a laboratorij za proizvodnju visokokvalitetnih dijamanata u Santa Clari.

Atomski rast

Umjetni dijamanti iz Roscheisenova laboratorija atomski su posve isti kao prirodni, a tehnologija koju rabi u njihovoj proizvodnji funkcionira prema prirodnom zakonu po kojem dijamanti nastaju u Zemljinoj utrobi. Ta tehnologija već je poznata jer tvrtke za proizvodnju umjetnih dijamanata postoje godinama, no nedavno je usavršena. Proizvođači umjetnih dijamanata u laboratoriju oponašaju uvjete u kakvima nastaju prirodni dijamanti. Drago kamenje nastaje na dubini od 150 kilometara u Zemljinoj utrobi kad se, zbog visoke temperature i tlaka, ugljik, odnosno grafit, pretvara u dijamant koji se nošen geološkim silama diže bliže površini. Prirodni dijamanti su vrlo skupi, nema ih mnogo i nije lako doći do njih, a umjetni dijamanti proizvedeni u laboratoriju gotovo su identični prirodnima, ali jeftiniji. Osim što su visoke kvalitete, umjetne se može proizvesti i u različitim bojama; zelenoj, plavoj, žutoj, narančastoj…

Tako proizvedeni umjetni dijamanti zbog niže cijene dostupni su većem broju kupaca, a budući da su visoke kvalitete, njima se koristi i industrija.

Diamond Foundry služi se visokom tehnologijom za proizvodnju umjetnih dijamanata koji nastaju u reaktoru pod temperaturom od nekoliko tisuća Celzijevih stupnjeva. Spojevi identični atomu dijamanta oblikuju umjetni dijamant koji može ‘narasti’ u vrlo kratkom vremenu na nekoliko karata. Umjetni i ekološki prihvatljiv dijamant može se kao i prirodni oblikovati i ugrađivati u nakit.

Vrjedniji od zlata

U samo dva tjedna u laboratoriju Diamond Foundryja može se proizvesti na stotine takvih dijamanata po cijeni 30 posto nižoj od standardne. Ta tvrtka nije jedini proizvođač umjetnih dijamanata; u San Franciscu ih proizvode još Brilliant Earth, Pure Grown Diamonds u Floridi te Diamond Nexus i DeBeers. No Diamond Foundry jedini ih proizvodi za nakit, a ima online tržište na kojem umjetne dijamante prodaje neovisnim dizajnerima nakita jer Roscheisena ne zanima zapošljavanje dizajnera i proizvodnja nakita. Dijamanti Diamond Foundryja posjeduju potvrdu o kvaliteti i polako osvajaju tržište, iako su zasad malo skuplji zbog ograničene količine. U toj tvrtki ističu da se razlikuju od ostalih proizvođača umjetnih dijamanta po tome što se koriste solarnom energijom kako bi potpuno smanjili emisiju ugljika.

Naime, Roscheisen se prije proizvodnje umjetnih dijamanata bavio proizvodnjom solarne energije pa iskorištava stečeno iskustvo i znanje iz tog područja. Otkako je jedan od ulagača DiCaprio, zanimanje za umjetne dijamante sve je veće, a osim holivudskoga glumca, u Diamond Foundry uložili su i tehnopoduzetnici Sergey Brin i Larry Page iz Googlea, Evan Williams, osnivač Twittera, Mark Pincus, osnivač Zynga, te Andrew McCollum, suosnivač Facebooka. Zahvaljujući njima, Roscheisen je za svoj startup prikupio 100 milijuna dolara. Istaknuo je da investitore poput DiCaprija privlači to što je proizvodnja umjetnih dijamanata održivija od tradicionalnog rudarstva. Iako je temelj umjetnog dijamanta zapravo komadić prirodnog na kojem nastaje novi, riječ je samo o mikroskopskoj bazi na kojoj se oblikuju novi slojevi.

- Kad ljudima pokažemo proces nastanka umjetnog dijamanta, iznenade se, rekao je Roscheisen, koji je u jednom intevjuu izjavio da u njegovu laboratoriju za oko dva tjedna ‘izraste’ jedan karatni dijamant te da je zapravo riječ o istom vremenskom intervalu u kojem se oblikuje prirodni dijamant.

Diamond Foundry, kao najveći proizvođač dijamanata u Americi, zasad mjesečno proizvede 4000 karata dijamanata koje rasproda u roku od dva-tri tjedna. Budući da su, prema Roscheisenovim riječima, dijamanti 500 puta vrjedniji od zlata, očekuje da će Diamond Foundry već ove godine biti profitabilan. – Mnogo naših investitora želi pozitivno utjecati na okoliš, a rudarstvo ima ekološki i socijalni utjecaj na okoliš veći od bilo koje ljudske aktivnosti. Nema ništa romantično u rudarstvu, tri milijuna robova kopa dijamante u Africi, a u Indiji u toj industriji rade i djeca – izjavio je Roscheisen koji smatra da će za dva desetljeća 100 posto svih dijamanata na tržištu biti umjetno.

Pad cijene

Da Diamond Foundry ima budućnost, tvrdi Paul Zimnisky, neovisni analitičar industrije dijamanta, jer je riječ o tržišnoj niši čiji će razvoj potaknuti potražnja kupaca za jeftinijim dragim kamenjem. – Opravdana je zabrinutost da će Diamond Foundry uzeti znatan tržišni udio industriji prirodnih dijamanta, no privlačnost prirodnih dijamanta i dalje je vrlo, vrlo visoka. Čak i uz istu jasnoću i boju, umjetnim dijamantima nedostaje mističnost istinitih i rijetkih dragulja. Potrošači vole znati da su dijamanti čudo prirode, a ne nešto što izlazi iz stroja – istaknuo je Zimnisky. Konzultanti američke tvrtke Frost&Sullivan procjenjuju da bi proizvodnja umjetnih dijamanata mogla već do 2018. godine dosegnuti dva milijuna karata, a 20 milijuna karata do 2026. Usporedbe radi, tržište prirodnih dijamanata godišnje proizvede malo više od 125 milijuna karata dijamanata. Edahn Golan, analitičar industrije Edahn Golan Diamond, ističe da ćemo u budućnosti u proizvodnji umjetnih dijamanata vidjeti ono što vidimo i u drugim tehnološkim sektorima: povećanje kvalitete i učinkovitosti te pad cijene. Ljudi vole dijamante, ali voljet će ih još više ako ih budu platili manje. No industrija prirodnih dijamanata vrijedna 85 milijardi dolara nije oduševljena DiCaprijevim ulaganjem, kao ni njegovom promidžbom umjetnih dijamanata putem Twittera. Misli li DiCaprio ozbiljno, pokazat će se po tome hoće li holivudski neženja djevojkama ipak darovati prirodne ili dijamante iz tvornice čiji je suvlasnik. No zbog najavljene najezde umjetnih dijamanata, tržištu dragog kamenja preostaje pronaći nove metode za razlikovanje umjetnih od prirodnih dijamanata jer im to zasad ne ide najbolje.

Proizvodnja umjetnih dijamanata mogla bi već do 2018. dosegnuti dva milijuna karata, a 20 milijuna karata do 2026. Usporedbe radi, tržište prirodnih dijamanata proizvede malo više od 125 milijuna karata dijamanata na godinu.

Martinu Roscheisenu, vlasniku i osnivaču tvrtke Diamond Foundry koja proizvodi umjetne dijamante, itekako je dobro došlo ulaganje Leonarda DiCaprija. Dobio je neprocjenjivu promidžbu, a sigurno nije odmoglo što je poznati holivudski aktivist glumio krijumčara dijamanata u ratom opustošenom Sijera Leoneu u filmu ‘Krvavi dijamant’.

17. svibanj 2024 20:37