Aktualno
StoryEditor

Nove smjene u Trumpovoj administraciji: Ministra za ratne veterane naslijedio liječnik Bijele kuće

29. Ožujak 2018.

Donald Trump je u srijedu smijenio svog ministra za ratne veterane objavivši na Twitteru ime njegova nasljednika, vojnog liječnika Bijele kuće Ronnyja Jacksona.

- Sretan sam što mogu objaviti da ću poštovanog admirala Ronnyja L. Jacksona, liječnika, imenovati novim ministrom za ratne veterane, napisao je Donald Trump.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/979108653377703936

- Zahvaljujem doktoru Davidu Shulkinu na služenju našoj zemlji i našim SJAJNIM RATNIM VETERANIMA!, dodao je predsjednik, rekavši da će Robert Wilkie, dužnosnik Pentagona, obnašati dužnosti ministra dok Kongres ne odobri imenovanje admirala Jacksona.

[caption id="attachment_331676" align="aligncenter" width="591"] Ronny Jackson, Foto: YouTube[/caption]

O smjeni Davida Shulkina (58) govori se već tjednima a američki mediji su se raspisali o problemima u vođenju tog ministarstva koje je, nakon ministarstva obrane, najveće u administraciji, s gotovo 310.000 službenika.

>>>Trump smjenio Tillersona, novi šef američke diplomacije je Mike Pompeo

Ronny Jackson, rođen u Teksasu, služio je 2005. u Iraku a 2006. je imenovan liječnikom Bijele kuće. Brinuo se za zdravlje trojice presjednika: Georgea W. Busha, Baracka Obame i Donalda Trumpa.

Trumpovo zdravlje dobro, unatoč kilogramima

Trenutak slave doživio je 16. siječnja na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući održanoj nakon prvog službenog zdravstvenog pregleda Donalda Trumpa dok su kružile glasine o predsjednikovoj nesposobnosti za obnašanje dužnosti.

Doktor Jackson je tada rekao da je Trump "izvrsna" zdravlja, unatoč stanovitom višku kilograma i da je kadar obnašati svoju dužnost.

Trump je u predizbornoj kampanji obećao da će poboljšati rad ministarstva za ratne veterane koje nakon više od 15 godina neprekidnog ratovanja ima velikih problema u skrbi za milijune ratnih veterana u Americi dok se kritike o njegovu katastrofalnom radu čuju već više od deset godina.

>>>Zbog nove politike Trump zabranio većini transrodnih osoba služenje u vojsci

Stotine tisuća ratnih veterana pati od posttraumatskog stresnog sindroma u lakšem ili težem obliku.

Ovo je najnovija smjena osoblja u Trumpovoj administraciji. Samo u ožujku su dužnost napustili savjetnik za nacionalnu sigurnost H. R. McMaster, državni tajnik Rex Tillerson i predsjednikov glavni gospodarski savjetnik Gary Cohn.

26. travanj 2024 20:34