Aktualno
StoryEditor

Novi A6: I dalje poslovno vozilo ‘par excellence‘

11. Ožujak 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=hoo95UFh7Vs

Audi je u Ženevi predstavio novi A6, svoju najvažniju poslovnu limuzinu. Točno je da postoji veći A8, ali ipak je on dio luksuzne premium klase, a ‘šestica‘ je zapravo poslovno vozilo ‘par excellence‘. Novi A6 zadržao je stil i koncept dobro poznat od prethodnika koji se pojavio na tržištu 2015. Nema revolucije, ali razlike su primjetne u nešto oštrijim i agresivnijim linijama. Sličnost s prethodnikom potvrđuju i iste dimenzije vozila, a prtljažnik ima kapacitet od 530 litara. Već smo odavno ušli u eru digitalizacije kokpita, pa tako i novi A6 ima mogućnost potpuno digitalne instrumentne ploče, kao i digitalnih komandi na središnjoj konzoli. Vjerojatno za većinu ekrana treba nešto i nadoplatiti, a potrebno je i vidjeti kakav će biti dizajn osnovnog modela. U svakom slučaju, na prvu cjelina djeluje atraktivno i moderno uz, naravno, maksimalno bogatu opremu koja je dostupna s vozilom.

https://www.youtube.com/watch?v=WIRzRB9bgSY

Audi i s novim modelom ide na sigurno: zadržao je stil i koncept dobro poznat od prethodnika koji se na tržištu pojavio 2015. Razlike su u samo malo oštrijim i agresivnijim linijama.

Vjeran tradiciji

Poznato je da se trenutačno naziv dizel spominje ispod glasa jer ga se raznim prisilnim metodama pokušava baciti u drugi plan, odnosno traje proces prisilne revitalizacije benzinca. Pa ipak, Audi je na početku prodaje nove ‘šestice‘ ponudio tri dizelska i samo jedan benzinski motor. U skladu s najavama stupila je i nova nomenklatura modela, pa tako najmanji dizel nosi naziv 40 TDI. Riječ je o jedinom četverocilindričnom motoru u ponudi modela A6, koji razvija najveću snagu od 204 konja. Jači V6 dizelaši od tri litre nose naziv 45 TDI i 50 TDI te razvijaju 231, odnosno 286 konja. Čast nedavno uskrsnulih benzinaca brani verzija 55 TFSI s čak 340 konja, a poslije će doći i manja dvolitarska četverocilindrična verzija.

Cijena još nepoznata

Svi šestocilindrični motori imaju 48-voltnu instalaciju napajanja koja omogućuje, primjerice, da sustav start&stop funkcionira pri brzini do 22 km/h, tj. da održava i brzinu ako nema potrebe za termičkim motorom. Audi A6 u novoj generaciji dolazi isključivo s automatskim mjenjačima, međutim, šestocilindrični dizelaši imaju osambrzinski Tiptronic, a najslabiji dizelaš i benzinac imaju S tronic sa sedam stupnjeva prijenosa. Samo četverocilindrični dizelaš ima prednji pogon, a svi ostali imaju sada već legendarni pogon Quattro, na sva četiri kotača. Nema sumnje da će novi A6 nastaviti ondje gdje je prethodnik stao i sigurno će biti najtraženiji automobil u svojoj klasi na hrvatskom tržištu, međutim, cijene još nisu poznate.

26. travanj 2024 05:31