12. listopad 2017.

Novi broj Lidera: Agrokor - Pet mogućih modela nagodbe s vjerovnicima

Malotko vjeruje da će se nagodba, u kojem god smjeru išla, uspjeti postići do 10. srpnja, kad istječe  ‘lex Agrokor‘ (tag). Jedino što u tom slučaju Ramljak još ima na raspolaganju mogućnost je da uza suglasnost vjerovničkog vijeća koji dan ranije podnese sudski zahtjev za otvaranje stečajnog postupka, piše Manuela Tašler u analizi pet mogućih opcija za nagodbu.

Plenković: Što u drugoj godini mandata mogu očekivati poduzetnici

Sljedeća godina najavljena je, drugi put zaredom, kao godina reformi. A zapravo će biti godina raspleta Agrokorova slučaja. Vjerovnici će tek dogodine proživljavati dramu i o njezinu epilogu poslovna zajednica ovisi više nego o svim Vladinim odlukama i reformama, od kojih će se malokoja ostvariti. Koji su plusovi i minusi Vlade u prvoj godini mandata, kao i što poduzetnici mogu očekivati u dolazećoj godini, pročitajte u tekstu Ksenije Puškarić.

Svjetlan Stanić, predsjednik Uprave Stanić grupe: Tko kaže da nije bio pogođen situacijom u Agrokoru, ili laže ili nešto krije

Željka Laslavić je u novom broju Lidera povela intervju s predsjednik Uprave Stanić grupe (tag) koji, među ostalim, kaže da je "na zapadnim tržištima većina domaćih poduzeća koja čuvaju svoje pozicije, a na istočnima sva su strana i više-manje nova, zato presuđuje kvaliteta. Od novih tržišta najpotentniji je Bliski istok, pokušavamo ući i u Afriku, koja je i dalje kompleksna. Uskoro također planiram otići u Indiju na sastanak s jednim od najvećih distributera pića."

Tema broja: Što svaki menadžer treba znati o kriptovalutama

Iako ne postoje fizički, oko 1700 virtualnih valuta sve su češće sredstvo plaćanja u svijetu. Njima su se počeli koristiti i u Hrvatskoj, gdje se na lokalnim burzama svaki mjesec već promijeni pola milijuna eura. Unatoč rizičnosti neke domaće tvrtke i obrti primaju bitcoine, a postoje i rudari koji instaliraju baterije kompjutora u podrumu – i zarađuju na rudarenju kriptovaluta. Sve o ‘virtualnoj groznici‘ koja trese fintech pročitajte u članku Matilde Bačelić.

Gost komentator: Privatizirani HEP bio bi efikasniji, ali pod državnom kontrolom

Nužan je preduvjet jasno stajalište nacionalne politike o ciljevima i mehanizmima djelovanja i upravljanja javnim poduzećima. Hrvatska ga nikad nije imala. U nekom alternativnom scenariju možda je Ina mogla kupiti Mol. Možda bi imala nekoliko puta veće prihode i nekoliko puta više zaposlenih, piše u osvrtu našeg gostujućeg komentatora Saše Drezgića.

>>>3. MAJ prijeti da povuče u propast Uljanik i cijelu brodogradnju

Brodogradilište  3. maj pozajmilo je pola milijarde kuna vlasniku – Uljaniku, a gradi brodove državnim jamstvima i duguje dobavljačima... Potpore ga drže u nategnutom plusu, ali staju s krajem godine, pa bi lanac mogao puknuti, o čemu se detaljnije informirajte u analizi Aleksandra Tešića.

HERUC: Kako je Biondićeva tvornica odjeće podijeljena na HUB385 i Fabriku

Od starog industrijskog kompleksa na zagrebačkoj Trešnjevci stvoreno je novo poslovno središte – dom tehnoloških startupova, digitalnih agencija i medija. Tko su novi stanari i kako izgleda rad u prostoru u kojem se može predahnuti uz stolni tenis, otkrijte u tekstu Sergeja Abramova.

Pekari: Mato Škojo još odmjerava komu će i za koliko prodati svoj Mlinar

Mlinar je već (bio) na meti Podravke, srbijansko-slovenskoga Don Dona, belgijskog La Lorrainea... Ako se Škojo bude predugo premišljao, kupci bi se mogli okrenuti drugim dobrim tvrtkama na pekarskom tržištu, piše Edis Felić.

Julije Domac, ravnatelj REGEA-e: Cijene struje i plina trebaju biti više za građane,  a niže za industriju

U novom broju Lidera donosimo i razgovor Sergeja Abramova s ravnateljem REGEA-e koji drži da "za socijalno ugrožene treba formirati poseban energetski fond" jer "ovako uništavamo vlastite energetske tvrtke, a gospodarstvo gubi na konkurentnosti".

Krči se i drugi put medicinskog turizma

Ponuda zdravstveno-kozmetičkih usluga, prvi smjer zdravstvenog turizma, rapidno napreduje zahvaljujući privatnim ordinacijama. Drugi, mnogo profitabilniji smjer, utemeljen na specijalnim bolnicama, još je potpuno nerazvijen. Jedini način za transformaciju bolnica u konkurentne hotelskomedicinske kapacitete jest privlačenje sredstava iz fondova Europske unije, o čemu se možete informirati u tekstu Željke Laslavić.

>>>Miodrag Šajatović: Ulazak u eurozonu – novi mamac nakon ulaska u NATO i EU

Navedeno i još mnogo više pročitajte u novom broju digitalnog ili tiskanog Lidera.