29. svibanj 2018.

Novi broj Lidera - Arriva, Flixbus i Uber: Inovativni stranci preuzet će prijevoz u gradovima i selima

Sa zapaljenjem neispravnih autobusa, bahatim vozačima koji se ne drže voznoga reda, netransparentnim voznim redovima i nejasnim cjenicima voznih karata više ili manje suočeni su putnici u javnom gradskom i prigradskom prijevozu u pojedinim našim gradovima.

Arriva je u završnoj fazi pregovora o koncesioniranju gradskih i prigradskih linija. I FlixBus, pa čak i Uber, zainteresirani su za sudjelovanje u različitim modelima integriranog prijevoza. Jedino u domaćem Čazmatransu šute.

Oni u selima udaljenijima od gradova imaju i većih problema. Muku muče s manjkom linija koje autobuseri sve više ukidaju jer su im zbog malog broja putnika i skupoga goriva postale ekonomski neisplative. Privatni prijevoznici nemaju za njih interesa, ali imaju za rentabilnim linijama u velikim gradovima, kojima u većini slučajeva upravljaju komunalna prijevoznička poduzeća. S druge strane, u ruralnim sredinama i malom broju putnika, ali uz realizaciju novih prijevozničkih koncepata, dodatnu priliku za zaradu vide novi igrači koji danas ne posluju u tom tržišnom segmentu. Buduće promjene na tržištu javnog prijevoza nagovještava najveći autobusni prijevoznik, a nove prijevozničke koncepte koji se kriju iza sintagmi mikroprijevoz putnika i integrirani prijevoz putnika donosi potkraj travnja prihvaćeni novi Zakon o prijevozu u cestovnom prometu.

>>> Njemački FlixBus počeo prevoziti i Amerikance, izravno prijeti slavnom Greyhoundu

Prvi i za sada jedini veliki autobusni prijevoznik koji je javno iskazao interes za ulazak u segment javnog gradskog prijevoza jest Arriva Hrvatska. Učinio je to njihov predsjednik Uprave Dražen Divjak u ekskluzivnom intervjuu Lideru u rujnu prošle godine, rekavši da su u fazi razgovora s jedinicima lokalne samouprave kako bi vidjeli je li koja od njih zainteresirana za uvođenje električnih autubusa, ekološki održive usluge transporta u gradovima koju im Arriva stavlja na stol. Osam mjeseci poslije razgovori su postali osjetljivi pregovori u završnoj fazi.

Hoće li Hrvatska postati nova Florida  i za što su sve otvoreni u Flixbusu i Uberu čitajte u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

Svoj primjerak Lidera potražite na svim kioscima Tiska i iNovina.