Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera: Krunski dokaz iz Bruxellesa - Zbog preskupe države RH premalo izdvaja za socijalu i zdravstvo

07. Rujan 2017.

Zbog preskupe države Hrvatska premalo izdvaja za socijalu i zdravstvo, otkriva Ksenija Puškarić. Eurostatovi podaci pokazuju kako Hrvatska ima najskuplju državnu administraciju u EU, 49 posto skuplju od europskog prosjeka. I još diže plaće javnom i državnom sektoru umjesto da postojeći ‘višak‘ od desetak milijardi kuna preusmjeri u druge svrhe, stoji u tekstu.

Ksenija Puškarić i Tin Bašić  pozabavili su se i jesenskom rasprodajom. Ministar Goran Marić mora naći kupce za privatizaciju od pola milijarde kuna. Naime, Ministarstvu državne imovine neće biti problem napuniti proračun u skladu s planom privatizacijskih prihoda. Investitori imaju dovoljno novca. No prije toga treba ‘očistiti‘ tvrtke za prodaju – riješiti dugove, vlasničke odnose i zemljišne knjige, pišu Puškarić i Bašić.

Vanja Figenwald porazgovarao je s bivšim veleposlanikom u Moskvi i stručnjakom za međunarodne odnose Božom Kovačevićem. "Trumpova politika inzistira na nastavku dezintegracije EU, a Hrvatska se pridružila toj struji, što je za nasnepovoljno. Čak i kad bi novi veleposlanik pridonio razvoju odnosa sa SAD-om, za nas bi iz toga moglo proizaći više štete nego koristi," kazao je Kovačević.

>>>U novom broju Lidera – Đuro Đaković: Čudan izbor trenutka za smjenjivanje Uprave

Dotakao se i vječne teme gospodarske diplomacije, ponudivši i ‘drugu stranu priče‘, koju se rijetko čuje. Uobičajena verzija kaže kako su hrvatski poduzetnici gladni poslova vani, ali nemaju adekvatnu pomoć države, ali Kovačević je otkrio kako nisu uvijek ni ozbiljni.

Koliki pritisak menadžeri mogu izdržati, toliko je kompanija dobra, glasi ovotjedna Liderova tema tjedna. U svijetu visokog menadžmenta vizionarski se promišlja budućnost, ali i srednji menadžment mora razmišljati strateški i sve to što je zamislila uprava provesti u djelo te upravljati operativnim poslovanjem. On vidi viziju s vrha i patnju s dna, elaborira Matilda Bačelić.

Zamah posla s paketima zbog rasta e-trgovine svakodnevno donosi nove kamenčiće u mozaik preslagivanja. Hrvatska Pošta jača poziciju ugovorom s DHL-om, ali dvije druge jake strane grupacije, DPD i GLS, osvajaju sve veći dio hrvatskog tržišta. Dotle, Agrokor demantira najave da će se Tisak povući iz paketnog biznisa, piše Željka Laslavić. 

>>>Miodrag Šajatović: Američka sprega politike i biznisa došla na scenu i u Hrvatskoj

Ista novinarka porazgovarala je i sa Stjepanom Iveljićem, direktorom Trgovačkog centra Zagreb koji tvrdi kako su glasine o zatvaranju Westgatea neutemeljene i zlonamjerne. Promet nije pao, nego se potrošnja čak povećala, a i pojedini zakupci ostvarili su rekordan promet, tvrdi Iveljić.

U početku je Milivoj Dragošević želio farmu na kojoj može proizvesti zdravo meso za svoju djecu i prijatelje. Danas, šesnaest godina poslije, cilj se nije promijenio, ali Purexov obujam narastao je na petnaest peradarskih farmi. Lani je sa 160 zaposlenih ostvario 42 milijuna kuna prihoda i 1,3 milijuna kuna dobiti. Tako je pak Sergej Abramov profilirao ovotjednog poduzetnika.

Navedeno i još mnogo više potražite u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera koji dolazi s posebnim prilogom o mikro, malom i srednjem poduzetništvu.

03. svibanj 2024 04:33