Aktualno
StoryEditor

Novi broj Lidera: Visoki upravni sud zaustavlja sve sudske tužbe o javnoj nabavi

13. Srpanj 2017.

Visoki upravni sud traži ocjenu ustavnosti Zakona o javnoj nabavi koji propisuje donošenje odluke o tužbi u prekratkom roku od 30 dana. I svaka sljedeća tužba o javnoj nabavi bit će zaustavljena do odluke Ustavnog suda koja se u redovitoj proceduri može očekivati za tri do četiri godine. To neće zaustaviti javne natječaje, ali otvorit će mogućnost naknadne isplate goleme odštete, otkriva Edis Felić u novom broju Lidera.

Počinje rasprodaja – Ramljak iz Agrokora najprije izvlači Projektgradnju

Matilda Bačelić, pak, piše o rasprodaji u Agrokoru. Premda prodaja tvrtki iz koncerna Agrokor nije dobila službene konture u smislu formalnog popisa onih koje će prve na bubanj, prema informacijama s tržišta među prvima bi se mogla naći građevinska tvrtka Projektgradnja. Ostali kandidati za Agrokorovu kasnoljetnu rasprodaju kompanije su iz turističkog portfelja poput Adriatica.net-a, zatim Poliklinike Avive, Agrokor Energije te neke manje kompanije koje pripadaju osnovnoj djelatnosti, ali ih se i Ivica Todorić već htio riješiti, poput Solane Pag i Sojare, stoji u tekstu Liderove autorice.

>>> U novom broju Lidera: Počinje rasprodaja – Ramljak iz Agrokora najprije izvlači Projektgradnju

Andabak – Dizanjem plaća u turizmu moguće je zaustaviti egzodus iz Hrvatske

Sergej Abramov je u intervju tjedna popričao s Jakom Andabakom, vlasnikom Sunce koncerna. Dizanjem plaća u Hrvatskoj moguće je zaustaviti egzodus iz Hrvatske, kazao je Andabak.

-Regija nam je već uvelike potrošena,više se ne može računati ni na radnike iz BiH ni iz Srbije. Morat ćemo ići dalje. Lako je moguće da ćemo tražiti ljude od Rumunjske preko Poljske do Azije. Moramo se ozbiljno pripremiti na to jer čak i ako ljudi iz Hrvatske budu radije birali ostati tu i raditi te čak i ako uspijemo privući sadašnje migrante, još će nam nedostajati zaposlenika –povjerio se Abramovu vlasnik Sunce koncerna.

>>> U novom broju Lidera: Andabak – Dizanjem plaća u turizmu moguće je zaustaviti egzodus iz Hrvatske

Darko Tipurić: Sve sistemske pogreške Mostova modela reotkupa Ine

Liderov glavni urednik Miodrag Šajatović porazgovarao je s prof. dr. sc. Darko Tipurić, profesorom na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Jedna od posljedica Agrokorova s još neizvjesnim i nepredvidivim posljedicama ipak se čini pozitivnom. - Hrvatska će se zauvijek pomaknuti odbilo čijih namjera da bude ‘ekonomija jedne tvrtke‘ i nikad se više neće dogoditi takva koncentracija tržišne i ekonomske moći koja je ‘uspješno‘ razarala vrijednost i ugrozila nacionalnu ekonomiju - kazao je Tipurić.

Državno planiranje: Hrvatska mora donijeti ‘desetoljetku‘ da ne ostane bez novca iz EU

Hrvatska mora donijeti zakon o dvije petoljetke da ne ostane bez novca iz fondova EU, piše Ksenija Puškarić. Država bez strategije i plana donosi zakon koji obvezuje na strategiju i planiranje. Zvuči baš kao Hrvatska. Pitanje je samo hoće li nas ta inertnost na kraju koštati i koliko. Ali nema veze − budemo li i ostali bez sredstava Europske unije, možemo osnovati radnu skupinu i donijeti sasvim novu strategiju, elaborira Puškarić.

Financijski Uber: Fintechove nove novčarske metode tjeraju bankare na radikalne promjene

U temi tjedna Tin Bašić i Luka Fišić su se pozabavili Fintechom. Dok se klasični taksisti grčevito bore protiv novih tehnologija i ulaska Ubera na tržište, bankari se prilagođavaju fintech tvrtkama koje donose nove metode plaćanja. HNB najavljuje da će i nove tvrtke staviti pod nadzor radi sigurnijeg poslovanja, stoji u tekstu. Osim toga novinari su za Vas izdvojili i pregled najbrže rastućih svjetskih fintech startupova kao i najrelevantnijih domaćih tvrtki koji se bave fintechom.

Uz još niz zanimljivih kolumni i niza tema iz Hrvatske i svijeta uz ovaj broj Lidera pročitajte i poseban prilog o digitalnoj ekonomiji.

Navedeno i još mnogo više pročitajte u novom broju tiskanog ili digitalnog Lidera.

26. travanj 2024 12:42