Korona i biznis
12. listopad 2017.

Objavljeni nekoć ‘top secret‘ detalji o Che Guevari

Ivana Tarnaj
Ivana Tarnaj

Detalji smrti Che Guevare još jednom došli su u fokus interesa javnosti zahvaljujući holivudskim producentima koji su stupili u kontakt s bivšim CIA-inim obavještajcem, Kubancem Gustavom Villoldom.

CIA-in operativac Villoldo bio je aktivan u Boliviji, 1967. godine, iste godine kada je smaknut Che Guevara. S producentima filma u kojemu Che Guevaru tumači Benicio del Toro, a režira ga Steven Soderbergh, bivši se tajni agent našao u Miamiju. Nije došao praznih ruku. Producentima je na uvid dao fotografije, telegrame, novinske članke sačuvane iz te godine pa čak i otiske prstiju uzetih s mrtvih ruku revolucionara. Ukratko, pokazao im je spis koji je dokaz suradnje bolivijanskih operativaca s CIA-inim špijunima, čiji je zadatak bio eliminirati Chea.

>>> Che Guevara – Postao simbol revolucionarnog romantizma iako je predvodio stotine smaknuća

Prepričao je producentima kako je preuzeo tijelo Che Guevare, koji je uhvaćen i streljan u Boliviji.

Naime, Bolivijci su željeli odrezati glavu pokojnika kao krunski dokaz da je doista mrtav, u čemu ih je Villoldo spriječio predloživši im da naprave masku njegovog lica i da im to posluži kao "trofej". Međutim, tijelo Che Guevare ipak je raskomadano; odrezane su mu ruke i sačuvane kao dokaz da je revolucionar doista mrtav.

Villoldo je potom organizirao sahranu, na skrovitom mjestu, koje je otkrio tek 1997. godine kada je tijelo Che Guevare ekshumirano, u blizini piste za zrakoplove, u bolivijanskom gradu Villegrande.

Osim toga, Villoldo je sačuvao i nekoliko pramenova kose, koju je pohranio u običnu bijelu omotnicu.

-Sačuvao sam nekoliko pramenova njegove kose jer je taj bradati i čupavi čovjek, koji se spustio s planine, bio simbolom kubanske revolucije, rekao je Villoldo, a prenosi The Nation. 

Samo pet dana nakon likvidacije Che Guevare, američkom predsjedniku Lyndonu Johnsonu predočen je CIA-in dokument s oznakom tajnosti. U njemu, direktor CIA-e, Richard Helms, izvještava predsjednika SAD-a kako: "...Ernesto Che Guevara nije podlijegao ranama zadobivenim u sukobima s vojskom Bolivije, veće je uhvaćen i smaknut u 13 sati i 15 minuta, rafalnom paljbom iz automatske puške M-2..".

Bijeloj kući dostavljeno je i pojašnjenje kako je bolivijanska Vlada odlučila prikriti detalje smaknuća, tvrdeći da je tijelo revolucionara kremirano, kako bi izbjegla njegovo slanje u rodnu mu Argentinu ili na Kubu.

>>> Nakon kratkog predaha, Trump nastavio ‘stoljeće napetosti’ s Kubom

Tijelo su tražili brat Che Guevare, Roberto i senator iz Chilea, Salvador Allende, na zamolbu Fidela Castra.

-Bolivijanci ne žele da se provede neovisna autopsija tijela koja bi dokazala kako su smaknuli Che Guevaru čije tijelo ne žele predati bilo kojoj komunističkoj vlasti, piše u tom, donedavno, tajnom CIA-inom dokumentu.

U dokumentu CIA-ini operativci pozdravljaju smaknuće Che Guevare, jer su smrću najpoplularnijeg gerilca Latinske Amerike, spriječena nastojanja Fidela Castra da iskoristi Boliviju i tamo postojeću Komunističku partiju, za daljnje širenje "revolucije".

Prema memorandumu kojim je popraćeno izvješće CIA-e, a koji je sastavio i predsjedniku Johnsonu dostavio njegov pomoćnik, Walt Rostow, smrt Che Guevare američka je administracija protumačila na sljedeći način:

-Smrt Guevare ima sljedeće implikacije: podržava trend nestanka još jednog agresivnog i romatničnog revolucionara, kao što su bili Sukarno, Nkrumah, Ben Bella. To će obeshrabriti sve ostale koji su željeli postati gerilci. Dokazuje opravdanost "preventivnog lijeka" za zemlje kojima prijete početne pobune. Naime, Che Guevaru su u kut stjerale i streljali pripadnici Bolivijskog drugog randžerskog bataljuna, koje su obučavale Zelene beretke, napisao je Rostow.