Aktualno
StoryEditor

‘Obranimo Europu‘: Identitarijanci unajmili brod za progon migranata

23. Srpanj 2017.

Pod sloganom "Obranimo Europu", desničarska organizacija "Identitarijanski pokret", unajmila je brod kojim će tjerati migrante iz voda Mediterana. Novac potreban za ovaj pothvat grupa je uspjela prikupiti na crowdfund stranicama. a Europljani su im za tu nakanu poklonili čak 87,000 eura, piše DW.

Na službenoj zastavi broda kojemu je cilj odvraćati sva plovila s migrantima u smjeru iz kojeg su došla, identitarijanci su izvjesili grčko slovo lambda, isto ono koje su prema predaji na štitovima nosili Spartanci kada su se sukobili s vojskom Perzijskog carstva.

>>>Srbija: Mještani Dudove šume ne žele ‘projekt izgradnje stanova za migrante u zajednici’

Identitarijanci se protive islamizaciji Europe, ali odbacuju epitet "radikalne desnice".

Plan je brodom presretati plovila krijumčara ljudima, koji prevoze migrante svakodnevno, i prisiliti ih da se vrate na obale Libije.

- Naš je cilj napraviti ono za što su se naši političari pokazali nesposobnima, a to je zaustaviti smrtonosnu ilegalnu migraciju u Europu, piše na stranici identitarijanaca.

https://twitter.com/DefendEuropeID/status/883743171922067459?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.dw.com%2Fen%2Fdefend-europe-identitarians-charter-a-ship-to-return-migrants-to-africa%2Fa-39702947

- Surađivat ćemo s obalnom stražom Libije, odgovorit ćemo na svaki poziv u pomoć koji primimo, ali ćemo se pobrinuti da ih sve vratimo u Afriku, napisali su. Nije pojašnjeno hoće li im Libija dozvoliti ulazak u svoje teritorijalne vode.

>>>Mađarska objavila oglas za zapošljavanje 3000 “graničnih lovaca” na migrante

Sredstva  za svoj naum identitarijanci su nabavili od donacija, unatoč zabranama države i onemogućavanja uplata do strane financijskih institucija pod utjecajem država. Sredstva prikupljaju u bitcoinima i elektroničkim transferom novca direktno na račun.

>>>Cerar najavio: Slovenija će pooštriti kontrolu granice s Hrvatskom

Pozornost medija grupa je privukla prije dva mjeseca, kada su pokušali zaustaviti brod Liječnika bez granica, da zaplovi i tako odgovori na poziv u pomoć. Što se tiče naoružanja, identitarijanci su potvrdili njemačkim medijima kako će na palubi imati naoružane zaštitare koji će odgovoriti na eventualne provokacije krijumčara ljudi.

26. travanj 2024 08:04