Aktualno
StoryEditor

Od Stiera se očekuje da podnese ostavku na mjesto političkog tajnika HDZ-a – Novi list

14. Ožujak 2018.

Politički tajnik HDZ-a Davor Stier zbog svog svjetonazora ne obavlja dužnost i ne tumači stranačku politiku javnosti, navodi Novi list pozivajući se na neimenovanog sugovornika.

Stier je članovima predsjedništva HDZ-a uputio pismo u kojem je pojasnio svoj protivljenje ratifikaciji Istanbulske konvencije koja već tjednima izaziva različita tumačenja u javnoj sferi i previranja unutar političkih stranaka s obje strane političkog spektra.

>>>Plenković HDZ-ovcima: Pročitajte Istanbulsku konvenciju, zatim donosite zaključke

Premijer Plenković nije oštro reagirao na sadržaj pisma, rekavši tek da "ton pojedinih formulacija nije najbolje pogođen".

– Ali, prijatelji smo, znamo se dugo, nije to neka velika drama, komentirao je Plenković potez čovjeka koji mu je bio desna ruka nakon što je u lipnju 2016. godine objavio kandidaturu za dužnost predsjednika HDZ-a.

Zadaće političkog tajnika

Novi list navodi da je od izvora bliskih Predsjedništvu HDZ-a doznao da situacija nije tako mirna kako izgleda na površini i da Stiera u četvrtak nakon povratka s puta u Argentinu očekuje ostavka na mjesto političkog tajnika stranke.

>>>Leaković: U SDP-u su nam puna usta Istanbulske konvencije, a kada to treba realizirati imamo ograde

– Jedna bi od zadaća političkog tajnika trebala biti tumačenje politike HDZ-a u javnosti. No, Stier to ne želi raditi iz jednostavnog razloga, on se ne slaže s politikom HDZ-a. Bio je to slučaj i prošle godine prilikom raskida koalicije s Mostom. Od Stiera je tada traženo da se angažira i javno, ali i u okviru HDZ-a, artikulira zašto je do toga moralo doći. Stier je to odbio s obrazloženjem da se od početka zalagao za tu koaliciju. Sada se, pak, razilazi s našom politikom u vezi s Istanbulskom konvencijom. I mi, naravno, ne možemo računati da će Stier kao politički tajnik figurirati kao faktični glasnogovornik HDZ-a o ovoj temi. Logično bi onda bilo da Stier podnese ostavku, što je trebao učiniti još kad je napustio dužnost ministra vanjskih poslova – rekao je izvor za Novi list.

Ukoliko se navedeni scenarij ostvari, Stier automatski ispada iz Predsjedništva HDZ-a.

Stier se već našao u napetim situacijama zbog neizvršavanja svojih dužnosti. Plenković je u lipnju negodovao zbog njegove pasivnosti nakon izbacivanja Mosta iz Vlade jer tada nije poveo konzultacije s drugim strankama niti prenio gledišta HDZ-a javnosti. I tada se spominjala njegova ostavka, ali je na kraju izostala. Mala je vjerojatnost i da će sada biti smijenjen jer unutar HDZ-a postoji krug ljudi koji ne žele ratifikaciju Istanbulske konvencije.

>>>Plenković: Većina članova HDZ-a za nastavak procesa ratifikacije Istanbulske konvencije

Novi list piše da se od Stiera očekuje da sam podnese ostavku. Međutim, teško da će on povući taj potez i tako se isključiti iz Predsjedništva i procesa odlučivanja u stranci.

03. svibanj 2024 00:03