Aktualno
StoryEditor

Od Zida plača do emigrantskog imenika

05. Siječanj 2018.

Cigle na autobusnom kolodvoru u Imotskom ostat će svjedočanstvo jednog egzodusa. Toni Rebić nedavno je na jednu ciglu zapisao ime prijateljice koja je otišla u Njemačku, u znak pozdrava, jer je nije mogao ispratiti. I onda su se počeli javljati prijatelji, rođaci, zatim i nepoznati – gdje je njihovo ime.

U međuvremenu je taj ‘Zid plača’ – kako ga je nazvao Rebić – narastao na tristotinjak imena, a još oko 400 ima spremljenih za upis na zid. Sad mora svako ime provjeriti, jer nitko ne zaslužuje dvije cigle, pa ni najpoznatiji emigrant podrijetlom iz Imotskog Ivica Todorić. Rebić vjeruje da će on biti prvi čije će ime prekrižiti, što će biti znak da se vratio iz egzila u Londonu.

>>> Miodrag Šajatović: Todorić je morao doći iz Londona i podijeliti sudbinu svojih menadžera

Rebić upisuje na cigle imena svih koji su emigrirali u ovih 27 godina hrvatske nezavisnosti.

– Upisujem ih jer oni nisu zaboravljeni, a tako ni uhljebima i vlastodršcima ne dam da ih zaborave – rekao je novinarki Večernjaka. Pa kad već država ne može izračunati koliko je ljudi otišlo posljednjih godina trbuhom za kruhom, možda bi Rebićev imotski ‘Zid plača’ mogao poslužiti kao predložak za stvaranje hrvatskog emigrantskog imenika.

27. travanj 2024 00:10