Aktualno
StoryEditor

Oporba podržala prijedlog SDP-a o povećanju minimalca: ‘Daj Bože da doživimo grčki scenarij‘

30. Ožujak 2017.

Oporbeni klubovi u Hrvatskome saboru poduprli su u četvrtak SDP-ov prijedlog izmjena Zakona o minimalnoj plaći da se od sljedeće godine minimalna plaća poveća na 50 posto prosječne plaće, no vladajući su ocijenili da on u trenutačnim uvjetima nije realan.

>>>Bernardić: Nitko ne bi trebao raditi za manje od 3000 kuna mjesečno

"To je relativno dobar prijedlog jer je Hrvatska među nižim, među onim državama u Europi koje imaju najniži postotak minimalne plaće i on trenutačno iznosi oko 36 posto prosječne plaće", rekao je Branimir Bunjac iz Živog zida

"U eurima je minimalna plaća u Grčkoj, koju opisuju kao najgoru članicu Europske unije, viša za 60 posto nego u Hrvatskoj. I sada nama govore, pazite Hrvati da ne doživite grčki scenarij, a Grci imaju 60 posto veći minimalac nego Hrvatska. Pa daj Bože da doživimo grčki scenarij da imaju naši građani 750 eura minimalnu plaću", rekao je Bunjac.

>>>Minimalci u EU: Od 235 eura u Bugarskoj do 2000 eura u Luksemburgu

Povećanje minimalne plaće podupro je i Klub HSS-a, u čije je ime Ana-Marija Petin ustvrdila da se ne može dostojno živjeti s 3276 kuna bruto plaće na mjesec, što je 2300 kuna neto. "Iako Vlada i ministar rada tvrde da nema prostora povećanju minimalne plaće do 50 posto, mi smatramo da prostor postoji i da ga se mora pronaći", ocijenila je.

Klub SDSS-a podupire inicijativu za rast minimalnih plaća, no, kako je rekao Mile Horvat, trebalo bi vidjeti je li taj prijedlog realan u financijskom smislu. "Trebalo bi odgovoriti kroz neku analizu kakav će on domino efekt izazvati u gospodarstvu jer rast minimalne plaće otprilike znači i rast prosječne plaće po nekakvoj logici", istaknuo je.

>>>Uvođenje minimalca ugrožava poslove u nisko profitabilnim industrijama

Ante Sanader (Klub HDZ-a ) rekao je kako je zajedničko stajalište svih zastupnika socijalna osjetljivost i zaštita građana od siromaštva, no pritom je upozorio da treba uzeti u obzir trenutačne uvjete. "O minimalnoj plaći mora se maksimalno pregovarati s poslodavcima i sindikatima i tražiti najoptimalnije rješenje", poručio je.

>>>Manjak radnika izaziva radikalno povećanje minimalca u Mađarskoj

Mirando Mrsić (Klub SDP-a ) istaknuo je kako nam treba jasan, transparentan i predvidljiv sustav minimalne plaće, te kako očekuje od Vlade da se, unatoč negativnom mišljenju o tom zakonu, usredotoči na problem minimalne plaće i na problem rješenja cijene rada u Hrvatskoj te da "ne gura te probleme pod tepih".

Sabor sjednicu nastavlja u petak.

26. travanj 2024 03:35