Aktualno
StoryEditor

Orijentacijsko trčanje: Avantura koja jača mišiće i sive stanice

21. Svibanj 2017.

Malo se koja rekreativna aktivnost može pohvaliti tolikim bumom kakav se posljednjih godina dogodio trčanju ili ‘joggingu‘. Doima se da je svako ioleaktivno čeljade barem jednom navuklo markirane tenisice, stavilo slušalice na uši i zaputilo se put trim-staze ili riječnog nasipa u nadi da će sagorjeti kalorije i odmoriti mozak. No ako se svrstavate u one koji, unatoč silnom trudu i volji, nisu uspjeli pronaći nikakvu draž ili im u toj aktivnosti nedostaje uzbuđenja, konkretnijeg cilja od nabijanja kilometraže i ‘pacea‘, postoji jedna zanimljivija alternativa – orijentacijsko trčanje.

>>> Američki znanstvenici rade na tableti koja bi zamijenila tjelovježbu

Ta aktivnost, koja navodno potječe sa sjevera europskoga kontinenta, u posljednje vrijeme, čak i u Hrvatskoj, privlači sve više rekreativaca koji u njoj pronalaze idealnu kombinaciju treninga za tijelo i zabave za dušu. Istina, za razliku od jogginga, orijentacijsko trčanje zahtijeva mrvicu više vremena i organizacije, ali zauzvrat daje mnoge prednosti zbog kojih ga svakako vrijedi probati. Za početak, to je sport za sve, neovisno o godinama i tjelesnoj pripremljenosti. Naime, prema definiciji, orijentacijsko je trčanje smišljeno kretanje po nepoznatom terenu s osnovnim ciljem da se osoba s pomoću karte i kompasa orijentira i pronađe unaprijed zadane kontrolne točke ucrtane na kartu.

Orijentacijsko trčanje jamči

  • jeftinu i sigurnu pustolovinu
  • ležeran pristup i slovi za sport koji pozdravlja i pomaže pridošlicama
  • strukturu koja omogućuje susret ljudi jednakih interesa i statusa
  • čistoću, iskustvo povratka prirodi u mirnom vanjskom okružju
  • izazov koji stimulira tijelo i duh
  • aktivnost kojom se može baviti individualno ili grupno, natjecateljski ili rekreativno

Sport za sve

Natjecateljska zemljišta su šume, često nepristupačne za običnog čovjeka, s vrlo različitim oblicima vegetacije i konfiguracije zemljišta. Dužina natjecateljske staze ovisi o sposobnostima i dobi natjecatelja, koja može varirati od deset pa do 99 godina (ovisno o dobi i znanju natjecanja se svrstavaju u kategorije od A do E). Dakle, bez obzira na to koliko imate iskustva u orijentacijskom trčanju ili koliko vam je godina, organizatori natjecanja osigurat će vam staze koje su skrojene prema vašoj mjeri. To dakako znači da će vam svaki trening ili natjecanje biti izazovni i zabavni, svaki put drugačiji. Jednom ćete možda krenuti ovom stazom, drugi put usporit će vas neka neočekivana prirodna zapreka i baš svaki put morat ćete uključiti svoje sive stanice ne biste li izazov riješili u što kraćem roku. To znači da ćete zahvaljujući orijentacijskom trčanju dospjeti na lokacije koje nikad ne biste posjetili da ne sudjelujete u nekom natjecanju, aktivnostima kluba ili sami trenirate, naravno, s pomoću karte i kompasa. One kojima je fizička aktivnost jednako važna kao i mentalni izazov mogao bi razveseliti podatak da orijentacijsko trčanje osnažuje sve mišiće u tijelu.

>>> Istraživanje: Žustro vježbanje pomlađuje circa 9 godina (na staničnoj razini)

Potrošač kalorija

Naime, treninzi i natjecanja organiziraju se izvan pješačkih staza, što znači da se trkač probija kroz dinamičan i fizički zahtjevan teren. Ne treba posebno napominjati da je lako potrošiti kalorije preskačući riječne brzace, penjući se uz stijene ili trčeći po brdovitom terenu. I na kraju ne treba zaboraviti da orijentacijsko trčanje zaista uči životnim vještinama. Pod tim se ne misli samo na one u vezi s navigacijom, odnosno orijentacijom u prostoru (na to smo zahvaljujući GPS kartama i aplikacijama pomalo i zaboravili), već kako se prepustiti samima sebi, kako razviti ili poboljšati sposobnosti snalaženja. Orijentacijsko trčanje sa sobom nosi i dašak avanture, spaja nas s prirodom u svoj njezinoj raskoši i pruža sjajan predah od stresne, užurbane svakodnevice. Zar to nisu posve dovoljni razlozi da date priliku i toj aktivnosti?

Popularni klubovi

Hrvatski orijentacijski savez, Orijentacijski klub Bjelovar, Bjelovar, Orijentacijski klub Kapela, Zagreb, Orijentacijski klub Lokve, Lokve, Orijentacijski klub Maksimir, Zagreb, Orijentacijski klub Ris, Delnice, Orijentacijski klub Vihor, Zagreb, Orijentacijski klub Japetić, Samobor.

5 prednosti orijentacijskog trčanja

1. Rekreacija za sve, neovisno o dobi i tjelesnoj pripremljenosti 2. Svaki trening i natjecanje donose nove izazove 3. Vodi vas na mjesta na kojima nikad niste bili 4. Osnažuje cijelo tijelo 5. Uči vas životnim vještinama

 

26. travanj 2024 14:29