23. travanj 2018.

Ortega: Otkazana planirana mirovinska reforma

Predsjednik Nikaragve Daniel Ortega izjavio je u nedjelju da je otkazana planirana mirovinska reforma koja je proteklih dana izazvala prosvjede.

Ortega je izjavio kako je "rezolucija od 16. travnja, koja je započela cijelu ovu situaciju, opozvana, poništena, stavljena na stranu". Nevladina organizacija Nikaragvanski centar za ljudska prava (Cenidh) u nedjelju je javila da je u prosvjedima protiv mirovinske reforme u Nikaragvi poginulo više od 20 osoba.

>>> Mirovinski sustav pred krahom iako gotovo 100 tisuća ljudi prima prosječnu mirovinu od 232 kune

Ni vlada ni policija nisu potvrdili te podatke. Posljednji službeni podatak je od petka o desetoro poginulih, dok dnevni list La Prensa izvještava o više od 30 mrtvih, ali ne navodi izvor.

Prosvjedni su počeli u srijedu u nekoliko gradova zemlje. Okupili su se protivnici reforme koju predlaže vlada predsjednika Daniela Ortege koji želi povisiti doprinose i smanjiti za pet posto mirovine kako bi smanjio manjak u proračunu.

To su najveći prosvjedi u Nikaragvi od kada je Daniel Ortega prije 11 godina stupio na vlast.

>>>Mirovinska reforma diskriminira umirovljenike

On je u subotu uputio poziv na dijalog. Rekao je da prosvjede podržavaju političke skupine koje se protive njegovoj vladi i koje financiraju ekstremističke organizacije Sjedinjenih Država, ali nije ih identificirao.

Ortega je istaknuo da je cilj provjeda "sijanje straha i nesigurnosti, uništenje slike Nikaragve nakon 11 godina mira radi preuzimanja vlasti".