27. lipanj 2018.

Ostojić: Hrvatska je ‘prostor bez žice‘, pitanje je dana kad će prvi brod s izbjeglicama doći do naših luka

Ranko Ostojić na današnjem je zasjedanju Sabora održao slobodni govor u kojem upozorava da Hrvatska nije spremna na porast broja izbjeglica te da je krajnje vrijeme da donesemo migracijsku politiku, prenosi N1.

"Zatvaranje granica pojedinačno u EU, dovodi Hrvatsku u situaciju da postane prva zemlja ulaska. Sve izbjeglice se koncentriraju kod Velike Kladuše, pokušavaju doći do boljeg života u EU. U RH je značajno narastao broj tražitelja azila, sada je u tisućama, Hrvatska, iako je napravila sve u standardima Schengena, nema kapaciteta", kaže Ostojić pozivajući se na promjenu talijanske politike prema izbjeglicama i činjenicu da je upravo iz tog razloga u Njemačkoj pravi potres vlasti.

>>> Drastično pao broj izbjeglica koji dolaze u Njemačku

"Svi koji se kreću prema Europi moraju proći kroz prostor bez žice, a to je Hrvatska. Ta situacija da Hrvatska postaje prva zemlja ulaska, u situaciji gdje ti ljudi nisu padobranom pali, nego dolaze iz EU, Rumunjske i Bugarske, govori da se ponavlja scenarij iz 2015. Za to nam treba migracijska politika, koju Vlada ne donosi", upozorava Ostojić.

Dodaje da je pitanje dana kad će prvi brod s izbjeglicama doći do naših luka i pita "što ćemo tada napraviti?".

"Hrvatska ne samo da nije spremna, nego riskira ozbiljnu situaciju, da svakoga koga zatekne kod nas, ako mu se ne prizna azil u EU, bude vraćen kod nas", zaključio je SDP-ov zastupnik.