Aktualno
StoryEditor

Otpis 13 milijuna kuna duga Zdravku Pašaliću još bliže zastari, ni drugo ročište nije održano

08. Travanj 2019.

Ni drugo, za danas zakazano ročište na Županijskom sudu u Karlovcu po optužnici protiv članova bivše uprave Karlovačke banke Mije Bursića, Sande Cvitešić i Danka Seitera, te tadašnjeg Kabinog komitenta Zdravka Pašalića, nije održano, jer se nije pojavio prvooptuženi Bursić. Sutkinja Elma Kaleb-Mamić pročitala je e-mail koji joj je predao Bursićev branitelj Mate Burazin, a kojim Bursićeva supruga obavještava Sud da je njezin suprug zbog iznenadnih zdravstvenih problema zaprimljen u hitnoj neurološkoj službi KBC-a Sestara milosrdnica, gdje je i hospitaliziran.

[caption id="attachment_381355" align="aligncenter" width="750"] Sutkinja Elma Kaleb-Mamić, Foto: Mladen Volarić[/caption]

Odgađajući današnju raspravu, sutkinja je naredila branitelju da u roku od tri dana dostavi medicinsku dokumentaciju o zdravstvenom stanju Bursića, jer ako je ne donese, današnji bi Bursićev nedolazak na raspravu bio neopravdan. U tom bi slučaju, kazala je sutkinja, za dolazak Bursića na sljedeću raspravu zakazanu za 9. svibnja napisala dovedbeni nalog. Sud će također od nadležnog liječnika iz KBC Sestara milosrdnica zatražiti izjavu o predviđenom trajanju bolovanja Bursića s obzirom na zakazani rok novog ročišta.

[caption id="attachment_381356" align="alignright" width="238"] Županijski državni odvjetnik Mladen Krajačić, Foto: Mladen Volarić[/caption]

Županijski državni odvjetnik Mladen Krajačić, za kojeg je odbačen zahtjev za izuzeće iz ovog predmeta, potvrdio je da za ovaj predmet zastara nastupa 24. lipnja 2019. godine. Riječ je o otpisu pola neotplaćenog iznosa kredita, odnosno 13.436.209,02  kuna Pašalićevom poduzeću „Zagreb drvo“, o čemu je Uprava, kojoj je tada na čelu bio, sad pokojni, Vladimir Tvrdinić, odluku donijela 24. lipnja 1999. godine.

Po važećem Zakonu o kaznenom postupku, na razini predmeta iz nadležnosti Županijskog suda, kazao je Krajačić, na raspravama moraju biti prisutni svi optuženi, pa sukladno tome u ovakvom slučaju Bursićeve nesposobnosti praćenja rasprave, sutkinja nije imala izbora nego zakazati novo ročište, iako je vrlo svjesna isticanja vremena i nastupa zastare po ovom predmetu.

Stoga, teoretski gledano, kazao je ŽDO Krajačić, kad bi sutkinja kojim čudom i donijela nepravomoćnu prvostupanjsku presudu, zastara bi se tada mogla odgoditi za dvije godine. Ako se pak pokaže da će Bursićeva nemogućnost praćenja rasprave potrajati duže vrijeme, njegov se predmet tada može razdvojiti, a postupak se nad preostalo troje optuženika može nastaviti u spomenutom roku do 24. lipnja ove godine.

S obzirom na to da se nikad ne zna što život nosi, a dvoje od troje optuženika neslužbeno se novinarima tuže na svoje loše zdravstveno stanje, stečeno, kako kažu već i samom dugotrajnošću ovog slučaja, kao i traumama koje su proživjeli u slučaju otpisa kredita Nikoli Hanželu, vlasniku „Lana Tiskare“ i u to vrijeme predsjedniku Skupštine Karlovačke banke, za što su proveli kaznu iza rešetaka, pitanje je tko će se pojaviti na ročištu 9. svibnja.

23. travanj 2024 20:03