Aktualno
StoryEditor

Ovi Britanci žive u nekadašnjim javnim toaletima i super im je

27. Kolovoz 2017.

Javne toalete prati reputacija neuglednih mjesta u kojima se baš i ne valja previše zadržavati. Ipak, izuzme li se pitanje higijene, izgleda ili održavanosti tih mjesta, mora im se priznati da se često nalaze na privlačnim lokacijama u centru grada. U Velikoj Britaniji odlučili su to iskoristiti i na iznenađenje mnogih bili su u tome prilično uspješni.

Javni toalet u mjestu Ewell Village, britanskoj pokrajini Surrey, 2016. je preuređen u vikendicu. Nakon što je godinu dana bio u privatnom vlasništvu, javni toalet, a danas kuća za odmor, prodaje se za 330 tisuća funti.

Kućica je samo polovica nekadašnjeg javnog toaleta, koji je, unatoč protivljenju lokalnog stanovništva, adaptiran u vikendicu.

[caption id="attachment_289429" align="aligncenter" width="810"] Ewell Village[/caption]

Cijeli je toalet pretvoren u vikendicu u kojoj su smještene dvije spavaće sobe i jedna kupaonica. Cijena kuće je visoka budući se ona nalazi samo pola sata vožnje od londonskog Waterlooa.

Zapušteni javni toalet na dražbi je prvotno kupila općina Epson, s namjerom da ih sruši, ali pojavio se investitor koji je u građevini vidio potencijal. Ova građevina u Ewell Village nije prvi javni toalet koji je prenamijenjen za stanovanje.

Javni toalet u  Forest Hillu na jugoistoku Londona također je prenamijenjen u kućicu za odmor.

[caption id="attachment_289430" align="aligncenter" width="750"] Forest Hill[/caption]

Ideju da prenamijeni javni toalet u mjesto za život prihvatila je i arhitektica Laura Jane Clark još 2012. godine.

- Kada sam ugledala muški toalet, pomislila sam kako je lijep, rekla je za Telegraph. Trebalo joj je šest mjeseci da uvjeri lokalne vlasti kako je preobrazba javnog toaleta u prostor za život moguća.

- Prva stvar koju sam napravila kada sam dobila ugovor o prodaji, spustila sam se dolje s bocom punom izbljeljivača, dodala je Clarck koja je na blogu objavila sve fotografije svojeg doma, za one koji ne vjeruju kako javni toalet može biti ugodno mjesto za život.

[caption id="attachment_289431" align="aligncenter" width="750"] Unutrašnjost doma Laure Jane Clark koji je izrastao iz nekadašnjeg javnog toaleta[/caption]

Još jedan arhitekt prenamijenio je javni toalet u životni prostor. Jon du Croz prenamijenio je toalet u Witney, Oxfordshireu, gdje danas stanuje sa svojom obitelji.

26. travanj 2024 16:46