Aktualno
StoryEditor

‘Ovo nije dovoljno ozbiljno‘: Državni tajnik za demografiju dao ostavku

20. Veljača 2018.

https://www.youtube.com/watch?v=8gmY5nfXDFk

Državni tajnik za demografiju u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marin Strmota u utorak je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju Hrvatske podnio ostavku nazvavši Vladine mjere demografske politike "folklorom i neozbiljnima", i to pred iznenađenom ministricom Nadom Murganić, koja je podnošenje ostavke prokomentirala kao "nestrpljenje mladog čovjeka".

Nakon što je ministrica Murganić predstavila zaključke sa 4. sjednice Vijeća, pred novinare je stao Strmota koji se složio s ocjenom novinara da su isti zaključci predstavljeni i prije tri mejseca, nakon 3. sjednice Vijeća.

>>>GLAS: Murganić mora dati ostavku

- Točno. Slažem se s vama, i ovo je jedan veliki folklor. Nakon godinu i četiri mjeseca u Vladi, kao demograf, mladi čovjek, smatram da ovo nije dovoljno ozbiljno. I današnjim danom podnosim ostavku na mjesto državnog tajnika jer država izumire. Ovo je najgore stanje u Hrvatskoj otkad postoji država i pričati ovako neozbiljno o ovome, ja kao mladi čovjek, kao čovjek Republike Hrvatske, građanin, otac dvoje djece, nezaposlene supruge i roditelja, ne vjerujem da će se išta riješiti ovakvim pristupom. Hvala vam lijepa, rekao je u dahu Strmota te izašao iz prostorije.

Ministrica Murganić na pitanje novinara odgovorila je kako nije znala da će Strmota podnijeti ostavku i ocijenila to kao "nestrpljenje mladog čovjeka". Istaknula je da negativni pokazatelji nisu nastali u vrijeme sadašnje Vlade.

- Međutim, zaista je pritisak u javnosti, želja je da se učini više, pred svima nama, priznala je.

Novinari su Murganić pitali vidi li sebe na mjestu ministrice do kraja mandata Vlade.

>>>Ministarstvo ljubavi za Nadu i Tomu

- Ja se zaista odgovorno, stručno, vrijedno i profesionalno trudim raditi svoj posao, sve ostalo će prosuditi oni koji su me birali, odgovorila je ministrica.

Novinari su je pitali koliko ju je iznenadila ostavka državnog tajnika, jer ne pamte da se takvo što dogodilo na takav način, a Murganić je rekla kako ni ona ne pamti takvo što, ali i da ostavka možda nije konačna.

Ni ja ne pamtim, ali to ne znači da je konačno. Ja mislim da je našem demografu, doktoru Marinu Strmoti, zaista stalo do napretka države, kao i svima nama. Ali mladost i temperament i možda određeni pritisci doveli su do ove reakcije. To sve skupa još uvijek može dobro završiti jer je njemu itekako važno ovo područje. To je njegova profesija, on je to specijalizirao, doktorirao, i to je sigurno poriv koji će biti ipak u službi onoga zbog čega smo se mi, koji smo preuzeli ovu odgovornost, opredijelili, ocijenila je ministrica.

23. travanj 2024 18:26