Aktualno
StoryEditor

Ozljede mozga američkih diplomata na Kubi ostaju misterij

18. Travanj 2018.
Piše:
Lucija Boko

Diplomati i osoblje američkog veleposlanstva na Kubi već dvije godine meta su neobjašnjivih, navodnih napada zbog kojih pate od tajanstvene bolesti kojoj istražitelji još nisu pronašli uzrok.

Simptomi su pogodili 24 Amerikanca i 10 Kanađana, uključujući nekoliko maloljetnika. Žrtve navodnih napada čule su bolne, visoke zvukove, a neki su od njih potom izgubili sluh te se požalili na simptome koji su uključivali glavobolju, vrtoglavicu, mučninu i poteškoće s koncentracijom.

Prema pisanju The Washington Posta istražitelji su u početku sumnjali na neku vrstu zvučnog napada, ali nisu pronašli nikakve dokaze o tome kao ni direktnu poveznicu zvučnih valova s promjenama na mozgu. Do sada je postojala sumnja kako je bolest nešto poput masovne histerije. Ipak, liječnici sada te tvrdnje odbacuju zbog pronađenih promjena na mozgu kod žrtava te sumnjaju da se radi o bolesti, iako na mjestima napada nisu pronađeni nikakvi tragovi.

>>>Američki diplomati na Kubi napadnuti ‘soničnim oružjem’

Douglas Smith, ravnatelj Centra za ozljede mozga na pensilvanijskom sveučilištu Perelman School of Medicine izjavio je kako su njegovi pacijenti izgledali „baš poput pacijenata koji imaju potres mozga“. Tvrdi da je njegov tim pronašao „vidljive promjene na mozgu žrtava“, a nitko od njih nije prijavio udarce u glavu.

Bivši državni tajnik Rex Tillerson sugerira kako su simptomi rezultat „ciljanih napada“, ali nije mogao reći tko stoji iza njih. Sjedinjene Američke Države značajno su smanjile brojnost osoblja u Veleposlanstvu u Havani pa u travnju tamo radi svega deset Amerikanaca.

Kanada je također ovoga tjedna donijela odluku da njihovi diplomati neće moći u pratnji imati članove svojih obitelji na Kubi, a u narednim tjednima će oni članovi koji su već tamo biti vraćeni svojim kućama. Kanadsko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je kako nema dokaza da su turisti u opasnosti.

>>>Putin protjerao 755 američkih diplomata

S druge strane, Havana Times piše kako Washington nije otkrio nijedno ime ozljeđenog diplomata, a kao posebno im je sumnjivo što se broja žrtava postupnos s 5 povećao na gotovo 25. Cijeli slučaj oštro nazivaju brodom „Maine“ novijeg doba (pozivajući se na američki borbeni brod potopljen u Havani 1898.), a sve nazivaju loše razrađenom kampanjom protiv Kube.

State Department upozorava Amerikance da se suzdrže od putovanja na Kubu. Zadnje upozorenje izdano je 14. veljače ove godine u kojem savjetuju svoje državljane da razmotre putovanje na Kubu te upućuju na članak objavljen u JAMA-i (Journal of the American Association) o napadima na diplomate. State Department posebno sugerira da u slučaju takvog putovanja turisti izbjegavaju dva hotela u kojima su „ozlijeđeni“ američki diplomati.

27. travanj 2024 05:07