Aktualno
StoryEditor

Pauk i Geblewicz: Kohezijski fondovi moraju prepoznavati specifičnosti regija

03. Travanj 2018.

Ususret 7. forumu hrvatskih i poljskih regija, koji će se od 10. do 13. travnja održati u Poreču, o važnosti te regionalne suradnje govore Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija, i Olgierd Geblewicz, predsjednik Saveza vojvodstava Republike Poljske.

Sedmi Forum hrvatskih i poljskih regija koji će se od 10. do 13. travnja održati u Poreču bit će tematski posvećen strateškom planiranju razvoja hrvatskih i poljskih regija do 2030., ravnomjernom razvoju uz poticaje u ruralnim krajevima i investicije u regijama. Uspješna suradnja poljskih vojvodstava i hrvatskih županija traje od 2011., a Forum je važan dio te suradnje. Ususret Forumu razgovarali smo s Goranom Paukom, predsjednikom Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninskim županom, i Olgierdom Geblewiczem, predsjednikom Saveza vojvodstava Republike Poljske i županom Zapadno-pomeranskog vojvodstva.

>>>Goran Pauk jednoglasnom podrškom opet izabran za predsjednika Hrvatske zajednice županija

• Spremaju li se poljske i hrvatske regije za novu financijsku perspektivu koja slijedi nakon 2020.? Znamo da su poljska vojvodstva povukla više od 82 milijarde europskog novca u sklopu Europske kohezijske politike.

Pauk: – Ravnomjeran regionalni razvoj cilj je koji smo davno zacrtali i uz pomoć regionalnih razvojnih agencija, odnosno regionalnih koordinatora, polako ostvarujemo. Njihova je zadaća povući više novca iz fondova EU, s naglaskom na poboljšanje suradnje i učinkovite pripreme projekata na regionalnoj razini. Osim toga, inicijativa za uključivanje županija u pregovaranje s Unijom urodila je plodom i hrvatska vlada prepoznala nas je kao partnere u programiranju operativnih programa. Sudjelujemo u Radnoj skupini pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU u pripremi operativnih programa za sljedeću financijsku perspektivu, a odgovorno tvrdim da nitko osim nas koji radimo na terenu ne poznaje stvarne potrebe naših ljudi.

Geblewicz: – Svrha je kohezijske politike ukloniti gospodarske, društvene i teritorijalne razlike diljem Europe. Upravo uz ideju zajedničkog tržišta težimo postizanju konkurentnosti Europske unije na globalnoj razini i prema tome novac EU treba iskoristiti za razvoj i jačanje regija. Najvažnije je da kohezijska politika prepoznaje specifičnosti regija kojima je novac namijenjen te jača teritorijalnu dimenziju povećavajući učinkovitost intervencije. Uz dvije financijske omotnice u Poljskoj je najviše uloženo u istraživanja, inovativno poduzetništvo, transport, obnovljive izvore energije i zaštitu okoliša i u tom ćemo smjeru nastaviti.

>>>Predsjednica upozorila na potrebu ‘fiskalne i funkcionalne’ decentralizacije po uzoru na Poljsku

• Kako bi se trebali definirati strateški ciljevi razvoja regija?

Pauk: – Na sličan način kao što je to učinjeno u Poljskoj, a to je ponajprije prepoznavanje važnosti koju lokalna i regionalna samouprava imaju u razvoju zemlje i njihovo uključivanje u planiranje natječaja i operativnih programa. Kohezijska politika za nas je najvažnija europska politika jer njezine tri okosnice – konvergentnost, konkurentnost i zapošljavanje, te europska teritorijalna suradnja vode smanjivanju razlika između regija i stvaranju konkurentnog europskog gospodarstva.

Geblewicz: – Ciljevi razvoja regija u priči s fondovima EU trebaju biti usko povezani s europskim, nacionalnim i regionalnim strateškim dokumentima koji su međusobno konzistentni i čine zajedničku viziju. Najvažnije je da strateški ciljevi razvoja regija osiguravaju održiv i prilagodljiv investicijski okvir koji dugoročno podupire razvoj bez gubljenja teritorijalne dimenzije, jer ona vodi tematski integriranom i prostorno usmjerenom iskorištavanju novca EU. Osim toga, ona omogućava primjenu načela supsidijarnosti i smanjivanja udaljenosti između Europske unije i njezinih građana.

• Predstavnici hrvatskih i poljskih regija sedmi će se put susresti u travnju u Poreču. Zašto je ovaj forum važan?

Pauk: – S Poljskom surađujemo već godinama u raznim segmentima i tu suradnju njegujemo i razvijamo u pravo prijateljstvo. Na jednom od susreta rekli su nam da su nas, kada smo ušli u EU, gledali poput malog brata kojeg treba držati za ruku i voditi, no da se sada situacija mijenja. Svjesni smo teškoća s kojima smo se susretali od ulaska u EU, ali možemo i želimo iskoristiti ovu priliku da utječemo na kohezijsku politiku u financijskoj perspektivi nakon 2020. Upravo zbog toga susrete s Poljacima željno iščekujemo kako bismo učili na primjerima dobre prakse, svjesni toga da se modeli ne mogu preslikati iz države na državu, ali tražeći inspiraciju za neke nove, naše modele. Razgovarat ćemo o strateškom planiranju razvoja regija do 2030., razvijanju ruralnih krajeva, investicijama te obrazovanju i kulturi u regijama.

Geblewicz: – Razmjena iskustava, dobrih praksi i novih europskih politika svakako je dobra za obje strane, a Forum nam svake godine donosi nove prilike da učimo jedni od drugih. I vojvodstva i županije susreću se s različitim izazovima, ali teže istom cilju, a to je regionalni razvoj.

27. travanj 2024 00:56