Aktualno
StoryEditor

Paul McCartney donirao londonskom muzeju fotografije pokojne supruge Linde

07. Svibanj 2018.

Sir Paul McCartney donirao je muzeju Victoria & Albert 63 fotografije koje je kamerom zabilježila njegova pokojna supruga Linda, pišu britanski mediji.

Kolekciju čine portreti članova Beatlesa, Rolling Stonesa i Jimija Hendrixa, kao i brojni privatni trenuci članova obitelji. Neke originalne polaroid snimke javnosti će biti prikazane prvi put.

>>>‘New’ je jedan od najboljih solo albuma Paula McCartneya

Fotografije Linde McCartney, koja je 1967. proglašena američkom fotografkinjom godine posjetitelji će moći vidjeti od 12. listopada u novootvorenom krilu Centra za fotografiju muzeja V&A.

Muzejski kustos Odjela za fotografiju, Martin Barnes je kazao: ‘Linda McCartney bila je talentiran svjedok razdoblja pop kulture. Istraživala je brojne kreativne pristupe umjetničkoj fotografiji, a kamerom je uspjela zabilježiti i nježne trenutke s članovima obitelji. Iznimno smo zahvalni Sir Paulu McCartneyu i njegovoj obitelji na ovoj velikodušnoj donaciji‘.

>>>The Beatles – Put kroz nepoznatu američku karijeru banda koji je redefinirao diskografiju

Paul i Linda upoznali su se u londonskom noćnom klubu 1967. godine. Već 1968. postala je prva fotografkinja čiji je rad, portret Erica Claptona, krasio naslovnicu časopisa Rolling Stone. Na naslovnici prestižnog časopisa 1974. pojavila se zajedno sa suprugom Paulom.

Par se vjenčao 1969. Imali su četvero djece - Stellu, Heather, Mary i Jamesa, a Linda je umla 1998. od karcinoma dojke.

26. travanj 2024 17:45