Korona i biznis
20. veljača 2019.

Pekar iz Donjeg Miholjca lovi radnike: Plaća raste 45 kuna svaki mjesec, 1000 kuna za šest mjeseci...

Mladi odlaze iz zemlje, nedostaje stručne radne snage, Slavonija se prazni... kukaju svi i ne čine ništa kako bi promijenili situaciju. Jedan je pekar iz Donjeg Miholjca uzeo stvari u svoje ruke i odlučio zadržati radnike nudeći im novčane nagrade ako ostanu raditi u njegovoj tvrtki.

Radnici koji ostanu u tvrtki Manna 6 mjeseci, dobivaju poticaj od 1000 kuna, a zadrže li se godinu dana - 2000 kuna. Svojim zaposlenicima, osim božićnice, daje i dodatnih 45 kuna za svaki mjesec radnog staža. Prosjek plaće u tvrtki je 4000 kuna, a vlasnik tvrtke Josip Knežević posebno ističe kako kod njega nema prekovremenih, radi se 42 sata tjedno, a vikendi su slobodni.

- Segment smrznutih pekarskih proizvoda je trenutno u ekspanziji, a s obzirom da iz Slavonije mladi odlaze sve više i više, odlučio sam uvesti poticaje kako bi zadržao radnike, kaže Knežević.

Tvrtka se primarno bavi proizvodnjom zamrznutih pekarskih proizvoda i trenutno zapošljava više od 27 radnika koji rade u dvije smjene.

Mediji su puni priča o ljudima koji su otišli iz zemlje, kao da je tamo med i mlijeko, prikazuju autobuse koji odlaze iz zemlje, navodi Knežević, dodajući kako u inozemstvu ipak nije svima baš idealno.

- Vrijeme u kojem živimo je pridonijelo tome da se radnici teško nalaze, jer ljudi radije ne bi radili, radije bi primali socijalnu pomoć ili sjedili doma, umjesto da rade i da se usavršavaju, da na taj način postižu bolje rezultate i zarade veća primanja, kaže vlasnik Manne, koja svoje proizvode plasira u Intersparu, trgovačkom lancu Boso, te u tisuću malih lokalnih trgovina.

Teško je naći dobrog radnika koji je spreman učiti i imati odgovornost, žali se Knežević, dodajući kako je lakše naći radnika za rad na liniji nego voditelja proizvodnje ili komercijalista.

- Naši djelatnici imaju dobra primanja i dobre uvjete, tako da nemamo problema s radnom snagom. To je zato jer se prema radniku odnosimo s poštovanjem, kaže Knežević.