Aktualno
StoryEditor

Peruško od Agrokorovih direktora traži da u bilanci priznaju više od 19 milijardi kuna jamstava

30. Ožujak 2018.

U tijeku je sastanak u zgradi Konzuma u zagrebačkom Sopotu na kojemu je Fabris Peruško okupio direktore svih Agrokorovih kompanija kako bi raspravili o načinu na koji će se pripremati i potpisivati godišnja izvješća, javlja N1.

U pripremi izvještaja postoji ozbiljan problem u odnosu izvanredne uprave i dijela uprava kompanija, a N1 je u posjedu dokumenta kojim se sugerira direktorima kompanija da u svoje bilance za 2017. uvrste više od 19 milijardi kuna jamstava. Međutim, mnogima je sporno trebaju li ih kompanije priznati i u kojem postotku s obzirom na okolnosti u kojima su dogovarani ti ugovori.

>>>Tele2 povukao prijavu tražbine od Tiska vrijednu 4,75 milijuna kuna

Nadalje, direktorima se nalaže da obračunaju i zatezne kamate na svoja dugovanja, bez obzira na to što će se o dugovanjima i kamatama pregovarati tek u procesu postizanja nagodbe. Od kompanija se traži i da smanje procjenu vrijednosti međusobnih potraživanja i ulaganja.

Kaznena odgovornost direktora

Rezultat takvog pristupa mogle bi biti bilance koje će spomenute tvrtke prikazati u puno lošijem i negativnom stanju i otvoriti put stvaranju novih tvrtki-blizanaca na koje bi se prenijelo poslovanje. Tvrtkama bi tada ostali samo dugovi, stečaj i likvidacija, a mali dioničari već se duže vrijeme pred hrvatskim sudovima žale zbog toga. Po dostupnim informacijama ni direktori spomenutih tvrtki nisu skloni upustiti se u ovakve kalkulacije, vjerojatno zbog straha od eventualne vlastite kaznene odgovornosti koja bi nastala potpisivanjem takvih financijskih izvještaja.

>>>Pao dogovor: Agrokor priznaje tražbine Sberbanka, Rusi povlače tužbu

Peruško nas današnjem sastanku još jednim razgovorom želi uvjeriti kompanije da pripreme izvještaje prema modelu koji je pripremila konzultantska kuća.

U jednom dijelu ranije navedenog dokumenta navodi se da će nakon nagodbe doći do značajne promjene u kontroli Agrokora, te da će u tom slučaju novo holding društvo provesti poslovna spajanja za prijenos poslovanja na nova društva u slučaju insolventnih kompanija koje bi se tada likvidirale.

Financijski izvještaji kompanija moraju prema zakonskim rokovima biti predani do 30. travnja.

24. travanj 2024 11:11