Korona i biznis
29. kolovoz 2019.

Plenković: BDP nam raste 20 kvartala zaredom, a rast nam je viši nego u EU, ne zaboravimo to

Kumulativno je rast hrvatskog gospodarstva u ovoj godini, dakle u prvih šest mjeseci 3,1 posto, a hrvatski BDP raste 20 kvartala zaredom! - pohvalio se premijer Andrej Plenković na otvaranju sjednice Vlade.

Podsjetimo, u srijedu je Državni zavod za statistiku objavio procjenu rasta hrvatskog BDP-a u drugom tromjesečju od 2,4 posto. Takav rezultat niži je od očekivanja koja su se kretala oko tri posto.

- Ovaj rast je viši od prosjeka EU i eurozone. Rastu investicije u fiksni kapital za 8,2 posto. Raste i izvoz, ali baza je visoka pa moramo povećati napore u industrijsku proizvodnju. Visok je i rast uvoza. A budući da se usporeila ekonomija naših trgovinskih partnera, jasno je zašto je ovaj rezultat kakav je - rekao je premijer Plenković.

Napomenuo je kako je u mandatu ove Vlade prosječna je plaća porasla za 800 kuna, da je u Zagrebu plaća 1000 eura, mirovine su rasle 12 posto, a Hrvatska ima proračunski višak unatoč isplati jamstava za brodogradilišta.

- Prvi puta smo izdali i trezorske zapise s negativnom stopom. To sve pokazuje da idemo dobrim smjerom i da moramo ulagati u rast i razvoj - zaključio svoj ekonomski pregled premijer Plenković obećavši da će idućeg tjedna posvetiti više pažnje gospodarstvu.