12. veljača 2018.

Plenković i Vučić otvorili temu ratnih šteta, iznijeli svoja različita stajališta

Hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio je u ponedjeljak da je sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem razgovarao o pitanju ratne odštete, što je i ranije uoči posjeta najavljivao da će učiniti.

"S predsjednikom Srbije razgovarao sam o svim otvorenim pitanjima između dvije države - nestalima, granici, pravosudnoj suradnji, ratnim odštetama, zaštiti manjina, sukcesiji te gospodarskoj suradnji, europskom kontekstu i odnosima u JIE", napisao je na Twitteru premijer Plenković.

>>> Brnabić: Srbija pruža ruku, ali ne čini mi se da imamo dijalog

Vučić je u izjavi novinarima također rekao da je to bila jedna od tema razgovora.

"O mnogočemu smo razgovarali... jedna od tema koju je pokrenuo premijer Plenković bila je ratna odšteta", rekao je Vučić istaknuvši da su on i premijer o tome imali različita stajališta.

>>> Vučić: Izražavam iskreno uvjerenje da će odnosi između Srbije i Hrvatske biti značajno unaprijeđeni

Plenković je uoči Vučićeva posjeta rekao da pitanje ratne odštete za velikosrpsku agresiju izaziva opravdan interes javnosti i da će posjet srbijanskog predsjednika biti prigoda da se razgovara o tom pitanju obuhvaćenom Sporazumom o normalizaciji. Vučić je u nedjelju, dan uoči puta u Zagreb, rekao da za Srbiju nema tabu-tema i da će Plenković dobiti "odgovoran i ozbiljan odgovor" pokrene li pitanje ratne odštete.

Zastupnik Bulj dobacivao Vučiću

Dok je srbijanski predsjednik išao iz Vlade prema Saboru na sastanak s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, dobacivao mu je saborski zastupnik Mosta Miro Bulj.

"Da ne mislite da sam se uplašio vas ili vaših dobacivanja, mogu vam odgovoriti kad god hoćete, koliko god hoćete i šta god hoćete", uzvratio mu je Vučić.

>>>Predsjednici: Bilateralni pregovori oko granice na Dunavu još dvije godine, a potom sud

Na pitanje novinara što je dobacivao Vučiću, Bulj je rekao da ga je pitao kad će posjetiti Glinu gdje je ljude srpske nacionalnosti nagovarao na veliku Srbiju  te da mu je rekao da se ode ispričati "prije svega ljudima srpske nacionalnosti koje je huškao da napadaju Hrvatsku i da stvaraju veliku Srbiju".

Upitan kako ocjenjuje Vučićev posjet i njegove poruke nakon sastanka s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, Bulj je rekao da "uopće ne zna što je poručio i koji je smisao ove priče".

>>> Grabar-Kitarović o prosvjednicima: Politički marginalci ne smiju diktirati politiku 

"Davno je trebala biti isplaćena ratna šteta, davno je trebala biti dokumentacija iz vukovarske bolnice, davno je trebao reći gdje su naši mrtvi jer ipak je on bio jedan od glavnih huškača, ipak je on bio glavna osoba četničkom vojvodi Šešelju. Prema tome, on je pun informacija".

Također je rekao kako očekuje da Vučić otvori arhive JNA i da je već to mogao donijeti. "U tim dokumentima se nalazi sve, ne vidim nikakav razlog zbog čega to nije danas donio".