Aktualno
StoryEditor

Plenković: Ime novog ministra ili ministrice gospodarstva znat će se idući tjedan

15. Svibanj 2018.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u utorak da će se ime novog ministra ili ministrice gospodarstva znati idući tjedan, a da će se o njemu glasati do kraja sljedećeg tjedna.

"Sutra i preksutra sam u Bugarskoj, u četvrtak navečer u Rumunjskoj, pa kad se vratim imamo vikend. U ponedjeljak je predsjedništvo HDZ-a, u utorak koalicijski sastanak, zatim Sabor. Predstavit ćemo na odboru kako treba i u petak ćemo to izglasati", rekao je Plenković novinarima uoči sjednice Kluba zastupnika HDZ-a.

>>>Grmoja sumnja da je obavještajna zajednica pustila u javnost elektroničku poštu Martine Dalić

Nije se složio s novinarskom opaskom da je situacija dramatična.

Nakon sastanka Kluba zastupnika HDZ-a naglasio je da je parlamentarna većina stabilna i da Vlada nastavlja raditi svoj posao.

Kad je riječ o Agrokoru, istaknuo je da je glavni cilj postizanje nagodbe i da će, kako vjeruje, ona biti realizirana do zakonskog roka 10. srpnja.

"Sve ovo drugo što treba rasvijetliti rasvjetljavat će se u ovom procesu i nama je u interesu da nema nikakvih sjena na inače izraziti pozitivan i odvažan i kvalitetan pothvat", rekao je premijer i podsjetio na sprječavanje gospodarske i financijske krize, očuvanje radnih mjesta, sprječavanje stečajeva.

>>>Živi zid poziva na izbore: Predsjednik Vlade i ministri moraju otići

Na novinarski upit o premijerovoj poziciji unutar HDZ-a, Plenković je odgovorio kako misli da je ona dosta dobra, da unutar stranke postoji kohezija i jedinstvo te da je ona "najsnažnija onda kada treba biti".

O tome je li on sljedeća "meta" Plenković je rekao je kako je jasno da će u političkoj utakmici slijediti dodatni udari kako bi se spriječila nagodba.

"To je cilj jedne skupine zainteresiranih, a drugi cilj je politički cilj, destabiliziranje Vlade", rekao je premijer odbacivši da će takvih udara biti od HDZ-a.

>>>Živi zid poziva na izbore: Predsjednik Vlade i ministri moraju otići

Na upit o tome osjeća li se odgovornim u aferi "Hotmail", Plenković je odgovorio negativno, ističući da nijedan e-mail nije bio poslan njemu. Dodao je kako je normalno da njegova savjetnica za pravna pitanja u tjednu kada se donosi zakon ima na svojem e-mailu nacrt zakona i da o njemu daju mišljenje mjerodavna ministarstva.

Pritom je istaknuo da u odnosu prema stanju prije tri mjeseca sada postignut dogovor o nagodbi, da će kraja tjedna bit će gotov pravni tekst nagodbe, da je Ustavni sud odbacio sve inicijative za ocjenu ustavnosti lex Agrokora te da je u Bruxellesu odlučeno da taj zakon bude dio uredbe koja se odnosi na insolvencijske ili stečajne zakone ili predstečajne zakone u državama članicama i da time postaje posredno dio pravne stečevine.

>>>Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak o slučaju Dalić

"Na tim faktima treba graditi pozitivnu priču o Agrokoru, koja je, ponavljam, jedno od najvećih restrukturiranja u Europi za koje je potrebno imati određena znanja i ekspertizu, a takva vrsta znanja nije baš na klik u državnoj upravi", rekao je Plenković.

02. svibanj 2024 16:37